Sebesült menekültek Pécsen

Szabadidejüket áldozzák be pécsi mentősök, hogy a vasútállomáson várakozó menekülteket ellássák. A messziről érkező migránsok jó része ugyanis sérüléseket szenvedett a több ezer kilométeres úton – írja a Nol.hu

hirdetés

Naponta félszáz – főképp afgán és szír – menekült várakozik a pécsi pályaudvarhoz közeli parkban. A bevándorlók többsége meglehetősen rossz állapotban van, számos sérülést szenvednek el a Magyarországig megtett, 4-5 ezer kilométeres úton. Sokakat a vérszívó rovarok csípései miatt kell kezelni, és gyakoriak a hosszú gyaloglás során elszenvedett lábsérülések is. A kánikulai gyaloglás vérnyomásos panaszokat okoz, a gyenge táplálkozás pedig súlyos vitaminhiányt. A csecsemők bőre azért sebesedik ki, mert szüleik – elegendő mennyiségű pelenka híján – ritkán tudják őket tisztába tenni – olvasható a cikkben.

Épp ezért a pécsi Galenus Mentőszolgálat vezetője, Deák Zoltán úgy döntött, hogy cége a menekültek egészségügyi ellátására egy mentőt és szakszemélyzetet küld a helyszínre. A mentőorvosok és ápolók a szabadidejük terhére, társadalmi munkában ápolják a menekültek. A cég állami támogatást nem kért és nem kapott erre az önként vállalt feladatra, s a menekültek kezelésére használt gyógyszerek és kötszerek költségét a kft. állja.