Siralmas a balatoni helyzet

– Ha téliesítem a helyet, hét pincérből akkor is csak hármat tudok megtartani, ezért annyit tudok tenni, hogy drukkolok, hogy a volt alkalmazottaim visszajöjjenek – mondta az Indexnek a balatonfüredi Baricska csárda csárdagazdája, Martonosi Zsolt, még amikor tavaly nyáron a balatoni vendéglátásról írtak cikket.

hirdetés

Már akkor is többen emlegették, hogy a Balaton körüli helyekre egyre nehezebb munkaerőt találni, a Sonline.hu cikke pedig ezt újra megerősíti: a portál arról ír, hogy az általuk megkérdezett éttermesek és szállodások többsége is egyetért abban, hogy még egyetlen szezonban sem jelentett ekkora gondot a megfelelő munkaerő biztosítása.

Az egyik vendéglátós sztorija szerint a helyzet annyira rossz, hogy őt például a napokban a teljes személyzete hagyta faképnél: este még bepácoltak ötven kiló húst, reggel viszont már csak egy sms fogadta: “Ausztriába mentünk.”

Mások pedig arról beszéltek a lapnak, hogy miközben sok az álláskereső most is akár a siófoki, akár a boglári régióban, nettó százezer forintért takarítót sem lehet találni régóta, ahogy a szakképzett konyhai dolgozót is vadászni kell. Bizonyos helyeken – jobb híján – gyorstalpalón tanítják meg diákoknak a pincérkedés alapjait.

A helyzet ráadásul azért sem túl szívderítő a Balaton melletti helyeknek, mert két remek júniusi hétvége után még az idő is ellenük fordult: a napokban a tó vize legfeljebb húsz fokos volt, de a levegő hőmérséklete bőven húsz fok alatt maradt.