Stresszesek a magyarok

Az országos Munkahelyi Stressz Felmérés első eredményeiből kiderül, hogy a magyar munkavállalók számára sokkal inkább a gyors munkatempó mintsem a jelentős mennyiségi elvárás okoz magas stresszterhelést, írja a Metropol.hu.

hirdetés

A felmérés alapján jelentős tényező a munkahelyi stresszben az igazságosság és a tisztelet alacsony mértéke, de komoly problémát okoz a szekálás, a megfélemlítés is. Azok a dolgozók, akik rendszeresen ki vannak téve szekálásnak a munkahelyükön, gyakrabban számolnak be a munka és a család közötti konfliktusról és alacsonyabb elégedettségről. A munka jellege nagyban befolyásolja megfélemlítés gyakoriságát: leginkább a segédmunkások, a szakdolgozók és az irodai, ügyviteli dolgozók körében figyelhető meg.

Szexuális zaklatást az országos átlagot nézve is igen nagy, 10 százalékos arányban szenvedtek el a munkavállalók, de egyes ágazatokban még gyakoribb. A vendéglátásban és idegenforgalomban minden ötödik dolgozó volt már szexuális zaklatás áldozata.

Mivel a kérdőív magyar verzióját egy Dániában kidolgozott módszer szerint dolgozták ki, az eredmények más országok adataival is összehasonlíthatók. A spanyol, német és dán eredmények mellett Magyarország meglehetősen rosszul szerepel, a hazai munkavállalók stressz-szintje kétszerese a dánokénak, olvasható a cikkben.