Szeretjük, ha ordítanak a tévében

A kereskedelmi csatornák kínálatában egyre több olyan műsorral találkozunk, amiben a szereplők szinte végig üvöltenek egymással. Az Origo arról ír, hogy a jelenség oka többek között az, hogy a nézőknek erre van igényük.

hirdetés

Való Világ, Győzike Show, Édes élet – szinte nem telik el úgy adás, hogy valamelyik szereplő ne kapna hajba a másikkal.

A Médiatanács 2011-es jelentése szerint “minél hangosabb egy műsoranyag, annál jobban magára vonja a nézők, hallgatók figyelmét”. Közben pedig a nézőknek joga van látni “az életet”, vagyis olyan életszerű helyzeteket, amik közel állnak hozzájuk, még akkor is, ha nem épp szívmelengető a látvány.

Az egyszerű tévénézőknek olyan műsorokat csinálnak, amelyek úgy tűnnek fel, mintha a saját életükről szólnának. Még a celebek esetén is a magánéletükre vagyunk kíváncsiak – véli Heller Mária, az ELTE Társadalomtudományi Kar Médiaszociológiai Kutatóközpontjának vezetője.

Azért kedvelik az emberek ezeket a műsorokat, mert saját feszültségeik megoldásában is segíthet nekik, ha ahhoz hasonló szituációkat látnak.

Egy neve elhallgatását kérő producer szerint a realityshow-k szereplőinek pontos kategóriái vannak: „Egyrészt vannak azok, akik borítékolhatóan hozzák a nézettséget, leginkább a nevük miatt. Nem szimpatikusak, de legalább jókat lehet szórakozni a butaságukon. A második kategóriába azok tartoznak, akik műsort csinálnak, úgy reagálnak le dolgokat, hogy abból mindenképpen valami nagy, hangos jelenet keveredik ki. Végül vannak az úgynevezett ‘eye-candy’ szereplők, akik jól néznek ki, és várható, hogy előbb-utóbb kiteszik a mellüket.”