Terjed a kiberbűnőzés

Egyre több internetes bűnöző nyújt különféle szolgáltatásokat a feketepiacon, és ez ellen védekezni kell – írja az Mno.hu.

hirdetés

A hackerek módszerei sokoldalúak, és legtöbbször virtuális pénzzel finanszírozzák őket. Bár sok a feltört weboldal és a megfertőzött felhasználó, a védekezés lehetőségeit tekintve nem állunk rosszul – áll a lap beszámolójában.

Új, szolgáltatásalapú bűnözői iparág kezd kialakulni Magyarországon. A jelenség lényege, hogy a virtuális feketegazdaság szakértői más bűnözőknek fejlesztenek termékeket és szolgáltatásokat – állapította meg az Europol iOCTA (Interneten keresztüli szervezett bűnözés általi fenyegetettség értékelése) című, néhány nappal ezelőtt megjelenő jelentése. A nemzetközi szakértők által készített tanulmány hangsúlyozza, hogy a kiberbűnözés egyre gyakoribb; a szükséges műszaki szakértelemmel nem bírók pedig jellemzően megvásárolják az ehhez szükséges szakértelmet és eszközöket.

A Quadron Rendszer Kft. arról tájékoztatta az Mno-t, hogy a kiberbűnözők legális szolgáltatásokat és eszközöket is felhasználnak illegális célokra, ilyen például a virtuális pénz. A bűnözők az úgynevezett sötét internetes hálózatokat használják különféle törvénysértő célokra, például a kábítószer, fegyverek, lopott áruk, lopott személyi és bankkártyaadatok, hamisított személyazonossági iratok és gyermekpornográfia kereskedelmére.