Tervezik a mohácsi hidat

Magyarországon még soha nem volt példa arra, hogy egy Duna-hidat lebontsanak, majd a főbb szerkezeti elemeit felhasználva újra felállítsák azt másutt – most viszont éppen erre készülnek – írja a Bama.hu.

hirdetés

A portál beszámolója szerint a kormány elfogadta azt a javaslatot, ami szerint a forgalomtechnikai okokból elbontásra váró, 1990-ben átadott budapesti Deák Ferenc híd Mohácsnál szolgáljon tovább. A vállalkozás előkészítésének részeként az állam százmillió forintot fordít arra, hogy elkészüljön a megvalósíthatósági tanulmány.

Szekó József, Mohács polgármestere ezzel kapcsolatosan a Bama.hu-nak elmondta, rövidesen kiírják a tervezők kiválasztását célzó közbeszerzési pályázatot.

Ezt megelőzően az önkormányzat már készíttetett egy tanulmányt, ami a terv életképességét támasztotta alá: a Duna medre Mohácsnál hasonló, mint Hárosnál, ahol most áll a híd az M0-ás autópálya részeként, így a több mint hétszáz méter hosszú átkelő a mostanival megegyező nyílású alépítményekkel elhelyezhető. A megvalósításnak nincs konkrét, rögzített határideje, az elképzelések szerint még ebben a kormányzati ciklusban sor kerülhet a bontás után a mohácsi hídverésre.