Tesco: miniemelést adnának

Több napig nem lesz Tescózás

Megbénulhat több Tesco-egység működése is, ugyanis a csütörtökön bejelentett bruttó négyezer forintos béremelés mértékével nem elégedettek a munkavállalók. Az újabb bértárgyalások során júliusig kellene emelni a fizetéseket, különben szeptemberben tiltakozó akciók lehetnek – írja a Magyar Idők.

hirdetés

A  Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke kijelentette, hogy magával a béremelés tényével egyetértenek, mértékével azonban nem.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. bejelentése szerint ugyanis a fizikai munkavállalók 70 százalékának emelik a fizetését júliustól, erre összesen egymilliárd forintot költenek.

A Tescónál legalább hat hónapja dolgozók legkevesebb bruttó 165 ezer forintot keresnek, míg jövő januárban ezt a fizetést még tovább emelik a szakképzett minimálbér fölé – mondta Pártos Zsolt, a Tesco-Global Áruházak Zrt. működési ügyvezető igazgatója.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke szerint az emelés nevetséges, ez fejenként összesen bruttó négyezres emelést jelent a 7200 érintett dolgozó esetében. A jelenlegi szakmunkás-bérminimum, vagyis 161 ezer, illetve a júliustól tervezett 165 ezer forint bruttó bérek helyett ugyanis legalább 200 ezer forint fizetés járna a munkavállalóknak. Ez fejenként 40 ezres emelést jelentene.

Amennyiben nem sikerül júliusig megállapodniuk a Tescóval, ősz elején demonstrációs lépések lehetnek, de ennek részleteit egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.