Több pert nyert egy magyar az önkényesen cenzúrázó Facebookkal szemben

A Facebookot korábban senkinek nem sikerült bíróság elé állítania felhasználóinak önkényes cenzúrázása miatt, egy Németországban élő magyar, B. Gábor viszont nem hagyta annyiban a tiltást – írja a PestiSrácok. 

Amikor a német lapok elkezdték a migráció témájában teljesen ellenkező magatartást tanúsító Magyarországot becsmérelni, B. Gábor elkezdte szórni a hozzászólásokat az ilyen cikkek Facebook-megosztásai alá. Ennek az lett a következménye, hogy elkezdték eltüntetni, cenzúrázni a hozzászólásait, amelyeket így már csak az látja, aki írta.

– A magyarok, akik kikerülnek Németországba nyelvtudás nélkül, ők is éveken át küszködnek, hogy rendes munkát kapjanak, és ne csak segédmunkások legyenek. Nekik is hosszú évekbe telik ez, pedig a némethez hasonló kultúrából jönnek – indokolta a migrációval szembeni álláspontját B. Gábor a PestiSrácok.hu-nak.

B. Gábor nem hagyta annyiban az ügyet, és megbízta a híres médiaügyvédet, Joachim Steinhöfelt. Az ügyvédi felszólításra törölték a harmincnapos tiltását, de a hozzászólást nem állították vissza, ezért per lett a dologból. A bíró szóbeli tárgyalás nélkül döntött arról idén áprilisban, hogy a Facebooknak engednie kell, hogy a férfi újra odaírja a hozzászólását. Ellenkező esetben 250 ezer euróig terjedő bírságot, vagy a vállalat vezetőjére kiszabható hat hónapos börtönbüntetést helyezett kilátásba. A Facebook engedett a döntésnek.

B. Gábor azonban egy másik poszt alatt is hozzászólt a témához, amiért újra eltiltotta a közösségi oldal 30 napra. Ismét bíróságra került az ügy, az eljárás vége ugyanaz lett, de a közösségi oldal nem vonta vissza a tiltást, sőt a férfi egy másik kommentjét is törölték és megint eltiltották 30 napra! Újabb pert indított, újra nyert, jelenleg összesen 500 ezer eurós büntetés behajtására van folyamatban kérvény a Facebook ellen.

B. Gábor a PestiSrácok.hu-nak is kifejtette véleményét, miszerint a németországihoz hasonló módon, Magyarországon is elejét lehetne venni a sorozatos visszaéléseknek:

– Ha lenne olyan bíróság Magyarországon, amely befogadja ezeket a kereseteket, akkor itt is meg lehetne akadályozni az önkényes cenzúrát – mondta.