Több száz meleg házasodott volna Utah államban

Kaotikus állapotok alakultak ki a hétvégére az amerikai Utah állam anyakönyvi hivatalainál, miután egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette a melegházasság ottani tilalmát – írja a Hír24.hu.

hirdetés

A bírói végzés ismertté válása után, még pénteken Salt Lake City polgármestere 33 homoszexuális párt esketett össze, köztük Jim Dabakis szenátort és társát, és több mint 100 párnak adtak ki házassági engedélyt. Az idő szűke és a helyi hatóságok habozása miatt azonban sokan hoppon maradtak. Szombaton az egyik, rendkívüli nyitva tartást ígérő Salt Lake megyei anyakönyvi hivatalnál gyűltek össze több százan, ám az anyakönyvvezető végül megtagadta az engedélyek kiadását feletteseire hivatkozva – írja a hírportál.

A bírói végzés meglepte és felkészületlenül érte az USA egyik legkonzervatívabb államát, amely erős mormon befolyás alatt áll. A mormon egyház kulcsszerepet játszott abban, hogy Kaliforniában egy 2008-as népszavazáson sikerült elfogadtatni a melegházasság – azóta eltörölt – tilalmát.

Utah igazságügy-minisztériuma mindazonáltal közölte, hogy megfellebbezi a bírói végzést, és a végrehajtás felfüggesztését kérte, míg döntés születik a fellebbezés ügyében.

Ha a fellebbezés eredménytelen marad, Utah lesz a 18. amerikai állam, ahol azonos nemű párok is anyakönyvvezető elé járulhatnak.