Több százezer gyermek ehet ingyen ősztől

Közel kétszázhetvenötezer rászoruló gyermek étkezhet ingyenesen szeptembertől a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban – tudta meg a Magyar Nemzet. A gyermekétkeztetésre majdnem kétszer annyi pénzt fordít az állam, mint négy éve.

hirdetés

Egy napig sem maradnak meleg ebéd nélkül a rászoruló gyerekek. Nyáron 120 ezer gyermek étkezhetett ingyenesen az állami támogatásnak és az önkormányzatoknak köszönhetően, szeptember 1-jétől, a tanév, illetve a nevelési év kezdetétől pedig mintegy két és félszer ennyi gyermek jut majd térítésmentesen meleg ebédhez, illetve tízóraihoz és uzsonnához.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Czibere Károly vezette szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága a lapnak leszögezte: az ingyenes és kedvezményes étkeztetésre vonatkozó pontos adatokat októberben összegzik a leadott dokumentumok alapján, ugyanakkor már rendelkezésre állnak a Nemzetgazdasági Minisztérium 2014. évi becslései.

Eszerint az önkormányzatok által biztosított gyermekétkeztetés keretében a bölcsődében, óvodákban, iskolákban és kollégiumokban összesen 274 863 gyermek részesül 100 százalékos normatív kedvezményben, vagyis ők teljesen ingyen étkezhetnek, további 147 793 gyermek pedig fél áron kapja majd az ételt.