Több százezer tonna élelmiszert dobunk ki

Kétszer annyian éheznek Magyarországon, mint a válság előtti években, miközben éves szinten 560 ezer tonna élelmiszert hajítunk ki a szemétbe – írja az Index

hirdetés

A szegénységi statisztikák szerint lassan Bulgária és Románia felé tartunk. Ötvenezerre becsülik a tartósan éhező gyerekek számát, az időszakosan éhezők akár négyszer ennyien is lehetnek. Ugyanakkor hatalmas mértékeket öltött a pazarlás, a Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint Magyarországon a legutolsó adatok szerint 566 ezer tonna élelmiszer-hulladék keletkezik egy évben. Háztartásonként az összes megvásárolt élelmiszer 10 százaléka kerül a szemétbe.

A probléma különböző mértékben minden országban jelen van, a megoldási kísérletek pedig különbözőek. A francia parlament például arra kötelezné a nagyobb áruházakat, hogy az eladatlan, de még emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket adományozzák el. Az Index utánajárt, hogy Magyarországon terveznek-e ilyen intézkedést. A Földművelésügyi Minisztériumnál pedig elmondták, hasonló szabályozást nálunk nem terveznek, ugyanakkor létező törekvés, hogy a felesleges, de még ehető élelmiszer eljusson a rászorulókhoz. Ennek érdekében időnként akciókat is szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a problémára.