Tombol a bombaciklon az USA-ban

Négy megfagyott cápát dobtak partra a hullámok az Egyesült Államok keleti partján, a massachusettsi Cape Codnál – írja a Sky News, de Bostonban nem fagyott cápák miatt gond a hideg időjárás, hanem azért, mert dagály néha elég komoly mennyiségű vizet visz a partra a tengerből, ami aztán nem tud elfolyni az Index.hu szerint

hirdetés

Az ország nagy részén az utóbbi napokban ítéletidő tombol. A déli szövetségi államokban több mint három évtized óta nem havazott, most Kalifornia és Arizona kivételével mindenütt hó borítja az országot, heves viharok, a keleti partvidéken bombaciklonnak elnevezett viharzónák terjeszkednek. Több államban szükségállapotot hirdettek. A hím rókacápatetemek túlságosan fagyottak voltak ahhoz, hogy a kutatók azonnal megvizsgálják őket. A legutóbbi példányt szilveszter napján találták meg Wellfeet közelében, de előtte december 29-én Brewsternél került elő egy, néhány nappal korábban pedig onnan nem messze kettő is. A hatóságok szerint a mind a négy az extrém hideg miatt pusztult el.

A rókacápák nyaranta gyakran feltűnnek Cape Codnál, de télre általában délebbre szoktak vándorolni. Szakértők szerint 6,7 Celsius-fokos vízben már károsodik a szervezetük. A Nemzeti Éghajlati Adatközpont szerint csütörtökön a Cape Cod öböl vize 2,6 fokig hűlt.

Bostonban nem fagyott cápák miatt gond a hideg időjárás, hanem azért, mert dagály néha elég komoly mennyiségű vizet visz a partra a tengerből, ami aztán nem tud elfolyni. Ahol nem tudták elvezetni a vizet, ott most tengelyig befagyott autók állnak, de még ennél is nagyobb baj, hogy se áram, se fűtés nincs helyenként, és a víz a pincéket is ellepte.

Kép forrása. Index.hu

hirdetés