Törölt a Facebook egy hírhedt kamuhír-hálózatot

A Facebook törölt egy hírhedt magyar kamuhír-hálózatot a közösségi oldalról – írja az Index.hu.

A kilőtt hálózat hat tagjának (Káprázatos Club, NŐK Blogja, Magyarok Blogja, Világpolgár, 40 év felettiek közössége, A Tudás Fája – utóbbi nem összetévesztendő a hasonló nevű, főleg egészségügyi álhírekben utazó oldallal) összesen bőven százezres nagyságrendű követőtábora volt. A csoport legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, amikor egy neves magyar kutató biológust akasztottak ki azzal, hogy a kamuhíreiket az ő nevével és képével illusztrálták.

A hálózat a lájkvadászat, a kamu ajándéksorsolások, és a konkrét álhírek széles skáláján játszott, a legjobban működő trükkjük zavarbaejtően egyszerű volt, és szimplán az emberek sajnálatára dolgozott rá: kiettek egy – általában lopott – képet egy nagyon idős vagy nagyon beteg emberről, és melléírták, hogy “Na hány lájkot érdemel?”. Meghökkentő módon a célcsoportban általában nagyon sok lájkot érdemelt. Az egymással együttműködő, egymást körbelinkelő facebookos közösségek mögött természetesen hirdetésekkel alaposan megpakolt weboldalak álltak, itt jött be a profit a kamuhírekből.

Az álhírek elleni küzdelem nehézségét jól mutatja, hogy a törölt oldalak romjain máris létrejöttek új, ugyanilyen stílusú, és nagyon hasonló neveken futó új csoportok: Magyarok Blogja helyett Magyarok Közössége, és így tovább.