Tragédia: lezuhant egy orosz repülőgép

Lezuhant egy Egyiptomból Oroszországba tartó orosz utasszállító repülőgép a Sínai-félszigeten szombaton – jelentette be az egyiptomi kormányfő, aki emiatt válságtanácskozást hívott össze minisztereivel – írja az index.hu.

hirdetés

A Guardian egy helyszíni forrása szerint “a gép megsemmisült, és senki sem élte túl a becsapódást”. A Reuters úgy tudja, a mentők emberi hangokat is hallanak a roncsok közül. Több holttestet találtak már a helyszínen, köztük öt gyerekét. Volt olyan utas, aki még be volt szíjazva a székébe.

Az orosz légi irányítás szerint a Kogalymavia légitársaság Airbus A-321-es típusú repülőgépen 217 utas – főleg orosz állampolgárságú turisták – és a személyzet 7 tagja utazott, írja a BBC.

A Buisness Times szerint a helyszínen már megtalálták a repülőgép fekete dobozát, amiben elvileg kiderül, mi történt a fedélzeten a becsapódás előtt.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint mielőtt gép eltűnt volna a radarképernyőkről, a pilóta engedélyt kért a legközelebbi repülőtéren való leszállásra, mert rádiókapcsolata korábbi megszakadása miatt ezt szükségesnek tartotta. Ezután teljesen megszakadt a kapcsolat a géppel, amely ekkor 9000 méter magasan repült.

A gép Sarm es-Sejkben szállt fel, 23 perccel felszállítás után, a Sínai-félszigetnél szakadt meg vele a kapcsolat. A félsziget szinte teljes egészében Egyiptomhoz tartozik.

A Guardian szerint egyiptomi biztonsági források egyelőre nem látják jelét annak, hogy a gépet lelőtték volna, ugyanakkor a lap megjegyzi, hogy a Sínai-félsziget északi része az Iszlám Állam egyik főhadiszállásának számít.

A terrorszervezet tavaly októberben végrehajtott, több mint harminc katona halálát okozó egyik merénylete óta a térséget az egyiptomi hatóságok katonai övezetté nyilvánították.

Júniusban az Iszlám Állam egyiptomi szárnyának fegyveresei rakétákat lőttek ki az ENSZ-békefenntartó missziója által használt egyik repülőtérre a Sínai-félszigeten.

A gépnek az egyiptomi légtér elhagyása után a ciprusi légiirányításnál kellett volna bejelentkeznie, de ez már nem történt meg. Helyi idő szerint 12:10-kor kellett volna megérkeznie Szentpétervárra.

A zuhanás előtt a gép meredek ereszkedésbe kezdett, percenként 6000 lábbal süllyedt.

A tragédiát követő órákban több politikus is részvétét fejezte ki. David Cameron imádkozik az elhunytakért és a hozzátartozóiékért, és még ugyanabban a Twitter-üzenetben részvétet fejezte ki a bukaresti diszkótűz áldozatainak is.

Dimitrij Medvegyem orosz miniszterelnököt sokkolták a történések, azt ígérte, kinyomozzák, mi történt, a hozzátartozókat pedig kárpótolni fogják.