Tűzgömbök lesznek az égen

Nem lesz könnyű megfigyelni a szokásos augusztusi hullócsillagokat idén, de a nagy tűzgömböket a ragyogó Hold ellenére is láthatjuk, mert bevilágíthatják az egész éjszakai égboltot – írja az Origo.hu.

hirdetés

Tavaly sok szép tűzgömböt, azaz a Vénusz fényességét is túlragyogó hullócsillagot adott a Perseida-meteorraj, amely minden év augusztusában éri el maximumát. Így lesz ez idén is, a raj már több látványos meteort produkált.

A megfigyelést idén nehezíti, hogy augusztus 10-én lesz az idei év legfényesebb földközeli teliholdja, népszerű nevén szuperholdja. Ilyenkor a Hold földközelpontja egybeesik a telihold fázissal, így égi kísérőnk látszó átmérője és fényessége jóval nagyobb lehet, mint amikor földtávolban van.

Az elmúlt napokban már több tucat Perseida-tűzgömböt észleltek a világ minden táján. 2013-ban is volt körülbelül két olyan óra a maximum környékén, amely igen gazdag volt tűzgömbökben, hasonlóban idén is reménykedhetünk.

A legsűrűbb részen általában augusztus 12-14. között megy át bolygónk, azaz ekkor várható a legtöbb meteor. Az aktivitásnak van azonban egy felfutó és lecsengő szakasza, így a jelenséget már pénteken is érdemes figyelni. A raj idei maximuma egyébként augusztus 13-án hajnali 2 órára esik, azaz elvileg a legjobb észlelési idő az augusztus 12-éről 13-ára virradó éjszaka. A meteorok egész éjszaka észlelhetők, de éjfél után nagyobb az esélyünk, mert ekkor már magasabban van a keleti horizont felett az a pont (az úgynevezett radiáns), ahonnan a raj tagjai látszólag érkeznek, és amely a Perseus csillagképbe esik.