Újabb feltárások a Spirál-víznyelőben

Egy nagy barlangászsikernek köszönhetően már csak rövid idő, és a Spirál lesz a Mecsek legnagyobb barlangrendszere, megelőzve az Abaligeti-barlang méreteit is – írta a Bama.hu

hirdetés

Az eddig feltárt 1,6 kilométer hosszú rendszer elérheti akár a 10 kilométert is, akkor pedig akár az aggteleki Béke-barlanghoz lesz hasonló.

Pár hete ugyanis a barlangászok a mélyben a Spirálszíve-teremben áttörve az omladékot egy kürtőrendszerre találtak. Első nekifutásra mintegy száz méternyi új részt jártak be, de többfelé haladhatnak tovább, így rövidesen a Spirál lesz az éllovas a Mecsekben, járatainak hossza megelőzi a Abaligeti-barlang 2 kilométeres járatrendszerét.

A Spirál-víznyelőt közel négy évtizede kutatják, hogy eljussanak a Vízfő-forrás kiindulópontjához, mely négy nagy tó (Orfűi-, Pécsi-, Hermann Ottó- és Kovácsszénája-tó) táplálója. A Vízfő-forráshoz kötődően (az orfűi malommúzeumnál éri el a külszínt) a szakemberek szerint a mélyben lennie kell egy hatalmas barlangnak és innen szerteágazó járatrendszernek. Ezen a részen azonban nem lehet lejutni a mélybe, különböző akadályok miatt, ezért született a hetvenes években az a gondolat, hogy a mecseki karszton keresztül felülről egy víznyelőn át tárják fel a rendszert. Így kezdtek hozzá a Spirál-víznyelő kibontásához, majd a kutatás során rátaláltak a Spirálszíve barlangi teremre (nagyobb, mint egy négyemeletes tömbház) és több hatalmas cseppkőkülönlegességre.

A Büdöskút környékén (az orfűi útról a Remete-rétről lehet ide eljutni) található Spirál víznyelő kibontását 1976-ban kezdték el. Fél évnyi munka után tíz esztendőn át szünetelt a feltárás, majd 1986-ban újabb fél évnyi tevékenységet követően ismét 10 év szünet következett. A nagyobb léptékű feltárás 1996-ban indult el, akkor viszont igen gyors ütemben, a legújabb barlangásztechnikával az ezredfordulóra már 400 méternyi járható részt alakítottak ki. A következő nagy lépés 2008-ban történt, ekkor találták meg a Spirálszíve-termet. Ez a Mecsek legnagyobb barlangi terme a maga 30x20x25 méteres méretével