Ukrajna lehet a gyerekvásárlás fellegvára

Magyarországon és Európa nagy részén a béranyaság illegális, az USA végtelenül szabályozott rendszerében akár 150-170 ezer dollárba is kerülhet egy gyerek, így a kétségbeesett pároknak gyakorlatilag csak Ukrajna maradt. Keleti szomszédunkban lassan iparág lesz a legális béranyaságból, hisz csak az utóbbi két évben 1000 százalékkal nőtt az igénybe vett béranyák száma – írja az Index.hu.

Rengeteg pár küzd olyan egészségügyi problémákkal, amik nem teszik számukra lehetővé sem a természetes úton történő gyermekvállalást, sem a lombikbébi programot. Ebben az esetben a fejlett világ nagy részén a pároknak gyakorlatilag nem marad más, mint az örökbefogadás. Esetleg még szóba jöhet a dajkaanyaság (Kanada), ilyenkor az anya puszta jó szándékból vállalja a terhességet és csak a költségeit kell állni.

Magyarországon is egyre több család szeretne gyermeket örökbe fogadni, azonban ez hosszú és körülményes folyamat, ami akár 3-4 évig is eltarthat. A nagy kereslet miatt pedig egyre több terhes anya dönt úgy, hogy pénzt kér magzatáért, ami egyrészt drága (3-5 millió forintnak megfelelő összeg) és kockázatos (a leendő anya megzsarolhatja az örökbefogadókat vagy egyszerűen meggondolhatja magát), másrészt illegális és börtönbüntetéssel járhat. Ezzel szemben a legális béranyaság egyszerű és olcsó tud lenne a megfelelő helyeken.

Grúziában, Oroszországban, az USA-ban és Ukrajnában azonban a kereskedelmi béranyaság teljesen legális. Az utóbbi két évben ezer százalékkal nőtt Ukrajnában a béranyák száma. Ráadásul ez nem is volt feltétlen tudatos az ukránok részéről, hisz egyszerűen csak volt egy törvény, ami legálissá tette a folyamatot, majd hirtelen megjelent egy rakás külföldi, aki béranyát szeretett volna.

Kínálatból pedig egyre több és több lett, ami abszolút érthető: egy gyermek kihordása átlagban 7,5-12 millió forint értékű dollárba került az örökbefogadó párnak, miközben egy jobbnak számító ukrán fizetés olyan 80-100 ezer forintnál lőhető be, de sokan havi 50 ezernél sem keresnek többet. Ráadásul van, aki ennél olcsóbban is elvállalja, 2,5 millió forintért is lehet gyerekhez jutni, nincs meghatározva, mennyit kérhet el egy anya. Így aztán tele van az internet a legkülönfélébb felhívásokkal:

 

Elég jól van szabályozva a rendszer, de nem tökéletes

Az ukrán béranyaprogramban csak heteroszexuális házaspárok vehetnek részt, és ők is csak akkor, ha egészségügyi probléma miatt indokolt a béranya igénybevétele, illetve legalább az egyik szülőnek genetikai kapcsolatban kell lennie a babával. A béranya-jelölteknek azonban sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük:

  • csak 18-35 év közötti nők vehetnek részt a programban,
  • van legalább egy saját, egészséges gyermekük (így kisebb az esély arra, hogy az anyai
  • ösztönöktől vezérelve meggondolnák magukat),
  • pszichológiailag alkalmasak,
  • egészségesek,
  • ukrán állampolgárok,
  • negatív HIV-, szifilisz-, hepatitisz-B-, -C-eredményeik vannak,
  • nem dohányoznak és nem fogyasztanak alkoholt.

Ettől függetlenül még mindig egy kelet-európai, ráadásul belső háborúkkal sújtott országról beszélünk, ahol az egészségügyi rendszer bőven a magyarországi mögött van még akkor is, ha alapvetően Kijevben vannak a klinikák. Ráadásul nem mindegyik klinika egyforma, ezekből is van megbízható, minőségi kezelést nyújtó és olyan, ami már a szerződéskötés előtt lehúzza a párokat pár ezer euróval.

Hasonló a helyzet az ügyet kezelő ügyvédi irodákkal is, ezek közül sem feltétlen a legolcsóbbat kell keresni, hanem azokat, amik referencia alapján gyorsan, tisztességesen és szabályosan végzik a dolgukat.

Vannak minőségi szolgáltatások

Bár nyilván vannak kevésbé igényes vagy egyenesen abszolút megbízhatatlannak tűnő klinikák, de lehet találni megfelelőt is. A New Hope surrogacyukraine.com című weboldala például egész jól néz ki, angol nyelvű és regisztráció nélkül is elég sok információt tartalmaz.

Ahogy a képen is látszik, a béranyaságnak mindkét formájára (az első, amikor egy donor petesejtjeit használják fel, így ő a genetikai anya; a másik pedig amikor a petesejt megtermékenyítése a béranya testén kívül történik) van lehetőség.

A surrogacyukraine.com-on öt donort vagy béranyát lehet kiválasztani, ráadásul egész jó szűrőkkel rendelkezik (lehet haj, szemszín, családi állapot és Kijevtől való távolságra is szűrni). A jelölteket a kiválasztás után az ügynökség leellenőrzi és igény szerint akár találkozni is lehet velük. Az igénylő pár megérkezése után pedig 2-3 hónappal már meg is történhet az első beültetés.

Ukrajnában és Oroszországban elég nagy hagyománya van a béranyaságnak, hírességek és celebek is igénybe veszik a szolgáltatást. A béranyáknak viszont ez nem több, mint kvázi munka.

A terhesség alatt folyamatos támogatást kapnak a pároktól, egészségügyi ellátást a klinikáktól, stabil, ráadásul ukrán szinten magas jövedelmet, illetve a terhesség után még egy igen komoly összeggel is gazdagodnak. Kilenc-tíz hónapnyi terhességgel olyan összegeket kereshetnek, amiért normál esetben 3-10 évig kellett volna dolgozniuk.

A szülés után ezek a nők általában vesznek maguknak egy lakást, autót, elköltöznek, de van olyan is, aki például a tanulmányait fizeti ki az így megkeresett pénzből. Sőt, néhány anya arra használja a lehetőséget, hogy így teremtse meg a szükséges anyagi hátteret még egy saját gyerek bevállalásához és felneveléséhez.