Vasárnap is győzne a Fidesz

Megállt a Fidesz-KDNP gyors visszaesése az utóbbi hónapokban publikált közvélemény-kutatási eredmények szerint. A kormánypártok bár továbbra is vezetnek, mostanra ők lettek a legelutasítottabb párt. A baloldali erők még összefogva sem szereznék meg a mandátumok többségét – írja az Origo.

hirdetés

A tavaly októberi önkormányzati választás után indult el egy komolyabb átalakulás a pártok támogatottságában. A kormány finoman szólva sem átgondolt intézkedéseinek, a Fideszen belüli belső vitáknak és az amerikai kitiltási botrány hatására a kormánypártok bázisa radikális mértékben elkezdett fogyni. Októberben a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességben belül 36-33 százalékon állt, februárra viszont 21-28 százalékra zuhant.

A Fidesz-KDNP zuhanásával egy időben az ellenzéki oldalon csak a Jobbik tudta szignifikáns mértékben növelni a támogatottságát, míg a baloldali pártok közül igazából csak a Demokratikus Koalíció tudott új szavazókat szerezni, de ők főleg az MSZP-től érkeztek. Éppen emiatt továbbra is a kormánypártok vezetik a népszerűségi ranglistát, így 2006 júliusa óta állnak a kutatások első helyén.

További részletek az Origón.