Vége a trükközésnek

Rosszul kalkulálnak azok a kereskedők, akik a régi, ismert módszerekkel próbálják meg kijátszani az online pénztárgépek új rendszerét, írja az Mno.hu.

hirdetés

Egyesek számítógéppel nyomtatott, nyugtához hasonló iratot adnak ügyfeleiknek abban bízva, hogy lépésük nem szúr szemet a hatóságnál. Arra is akad emellett példa, hogy némelyek régi pénztárgépüket is használják az új mellett, mások meg egyszerűen semmilyen iratot nem adnak át egy-egy üzlet után a vevőnek, megrendelőnek.

Az ilyen módszerek már nem alkalmasak az adóhivatal megtévesztésére, hiszen az efféle kísérleteket a nemrégiben bevezetett szisztéma könnyűszerrel kiszűri.

Az adóellenőrök – célzott ellenőrzés keretében – egyre több olyan vállalkozást keresnek fel és számoltatnak el, amelyeknél túlságosan alacsony forgalmat mutattak a hatósághoz elektronikus úton beérkező adatok, olvasható a cikkben.

Információkat valamennyi új pénztárgép küld a NAV-nak. A kapott értékek alapján megállapítható, hogy egy bizonyos településen, városrészben, utcában milyen forgalmat bonyolítanak le az üzletek. De rögzíthető az is, hogy egy bizonyos bolttípust egy-egy időszakban hányan keresnek fel.

Bár a hivatal nyomon követi számos gazdasági ágazat szereplőinek működését, a nyugtaadási szabályok betartásának ellenőrzésekor nem a tevékenységi kör szerint választják ki azokat a vállalkozásokat, amelyeket a revizorok később felkeresnek. A következő időkben egyébként azok is számíthatnak a hivatalos emberek megjelenésére, akik korábban úgy nyilatkoztak, hogy megszüntetik tevékenységüket, vagy azt közölték: kasszát nem használnak, inkább számlát írnak.