Versenyt bambulnak Koreában

Tökéletesen csendes, néma, mégis halálosan kimerítő sport: a bambulás. Néhány hete egy szöuli parkban 70 ember rendezett versenybambulást. Vittek egy polifoamot, egy széket. Semmi mást, nehogy valami elvonja a figyelmet a bambulásról – írja a 444.hu.

hirdetés

A varázslatos sport lényege az abszolút semmittevés. Kerülni kell minden olyan tárgyat, gondolatot ami esetleg cselekvésre késztetne. Nincs telefon, fénykép, könyv, sőt, nézelődés sem. Mert ha esetleg bármit, BÁRMIT is tesznek, kiesnek. Ezek a roppant szigorú szabályok. Rendkívül kiélezett lehetett a helyzet a koreai bambulóbajnokságon.

Még véletlenül sem szabad komolytalannak címkézni ezt a jelenséget – szörnyen nehéz és kemény sport. Szigorúak a szabályok is: az nyer, aki a legtovább réved a semmibe, bármire is való fókuszálás nélkül. Nagy segítség, ha nem csinál a versenyző semmit, mert ha bármiféle tevékenységbe is kezd, odapillanthat (!). És a verseny is oda.

bambulás
Kommentár nélkül…

A bajnokság 2014-ben, egy kiégett vizuális művész, nevezett WoopsYang fejében született meg, akit a bambulás kifejezetten nyugtalanított. “Arra gondoltam, hogy sokkal jobban menne a semmittevés, ha csapatostul csinálnánk” – fogalmazta meg a játék filozófiáját a mester.

Nem is gondolnánk, micsoda szabályrendszer áll a bambulás mögött: egy verseny kilencven (!!!) percig tart, természetesen tilos ezalatt bármit csinálni – nevetni, elaludni. A versenyzők pulzusát pedig 15 percenként ellenőrzik, nehogy valami izgalmas dolgon törjék a fejüket.

Idén Shin Hyo-Seob, a helyi rapper nyerte a versenyt, aki egyrészt egyáltalán nem csinált semmit, és ez idő alatt még a pulzusa is változatlan maradt. “Nagyon elszánt voltam, még gyakoroltam is otthon” – mondta a dicső győztes.