Vigyázzunk a gombákkal

A sok eső és a meleg kedvezett a gombáknak. Nem csak az ehetőknek – írja a Bama.hu

Négy nap alatt hét gyilkos galócát is találtak a pécsi vásárcsarnokban az erdőben gyűjtött gombák között. Azoknak, akik bevitték, a kosár teljes tartalmáról le kellett mondaniuk, hiszen csak így kerülhető el a mérgezés. Orbán Imre gombaszakellenőr elmondta, a csapadékos időjárás miatt rengeteg gomba nőtt, már az őszi fajták is kibújtak a földből. Így nemcsak az ehető, de a mérgező gombák száma is megugrott. Ráadásul a gyilkos galóca igencsak mutatós gomba, pont olyan, mint amilyet a gyűjtők keresnek. A kalapja 5-15 cm átmérőjű, olív-, sárgás-, barnászöldes, a lemezei fehérek, a tönkje szintén fehér, és gallér, illetve bocskor látható rajta. Nem szakavatott szemek könnyen összetéveszthetik más, ehető fajtákkal. A tévedés pedig végzetes is lehet. A gyilkosgalóca-mérgezés tünetei 8-24 óra elteltével mutatkoznak. Tévhit, hogy a mérges gombák felismerhetők rossz szagukról, ízűkről, vagy hogy leforrázva minden gomba ehető. A népi babonák helyett inkább ellenőrzött gombát vásároljunk, csak jól ismert fajtákat szedjünk, és azokat is mutassuk meg szakértőnek.

A pécsi vásárcsarnokban minden erdei gombát átvizsgálnak, mielőtt azok a standokra kerülnek. Az érdeklődés így is visszafogott. „Rossz helyen vagyunk itt az emeleten, nem találnak meg minket, vagy, ha mégis, nem tudnak feljönni a lépcsőn” – panaszkodnak az árusok. – „Most 1500-3000 forint között van az ízletes erdei gomba kilója, mégis vihetjük haza a nap végén, mert a vásárlók nem jutnak el hozzánk…”

hirdetés
Uránia Mozi
Hirdetés