Visszaélések az egyetemeken

Illusztráció

A Corvinus kollégiumi gondnoka havonta 1,4 millió forintot keresett, a gazdálkodástudományi kar dékánja az intézmény kontójára luxushotelekben szállt meg, Nyíregyházán pedig a kulturális ösztöndíjak csaknem háromnegyede a hallgatói önkormányzat tagjaihoz került – többek között ilyen és ehhez hasonló megállapítások szerepelnek a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentéstervezetében – írja az Mno.hu.

hirdetés

A portál beszámolója szerint három felsőoktatási intézménynél, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) és a Nyíregyházi Főiskola esetében is súlyos visszaélésekről számol be a 2009 és 2012 közötti időszakból a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentéstervezete.

A Heti Válasz szerint a kancellári rendszer bevezetése miatt indított átvilágítás a Corvinuson például olyan ügyeket tárt fel, amelyek felvetik a hűtlen kezelés, sikkasztás és csalás gyanúját. Az intézmény kollégiumi gondnoka például havi 1,4 millió forintért végezte munkáját, miközben az érintett cége szinte minden feladatot alvállalkozóknak adott át. Az egyetem visszafoglalkoztatta a volt rektort és gazdasági főigazgatót is, akik korábban 13,5, illetve 15,3 millió forintos végkielégítésben részesültek.