Visszatérhet a félszocpol

A Magyar Nemzet információi szerint már elkészült a kormányzaton belül az a javaslatcsomag, amely tovább javíthatja a családok helyzetét és ösztönzi a gyermekvállalást.

hirdetés

A lap úgy tudja, hogy a javaslatcsomag tartalmazza a félszocpol újbóli bevezetését, amelynek lényege, hogy a gyermeket vállaló szülők nemcsak új lakás, hanem használt ingatlan vásárlása esetén is igényelhetnek állami támogatást. Arról, hogy az intézkedéssorozat egyes elemeit mikor vezetik be, a kormány dönt majd.

Korábban használt és új lakásra is igényelhették a gyermeket vállaló családok a szociálpolitikai kedvezményt, amelynek részeként az otthonteremtéshez vissza nem térítendő állami támogatást kaphattak, ám ezt a Bajnai Gordon vezette szocialista kormány 2009-ben teljes egészében megszüntette.

A polgári kormány 2012-ben tette újra igényelhetővé a szociálpolitikai kedvezményt új lakás vásárlására. Az új építésű ingatlan vásárlására a támogatás akkor vehető igénybe, ha a négyzetméterenkénti ár nem haladja meg a nettó 300 ezer, alacsony energiafogyasztású lakás esetén a 350 ezer forintot. A kedvezmény legalább két gyermek vállalása esetén jár, írják a cikkben.