Zálogházból él a pécsi MSZP-elnök

Egyelőre Gulyásék titkolóznak

A pécsi szocialistákat egy jómódú ügyvéd, Gulyás Emil vezeti, akinek több zálogházban is van érdekeltsége. A baloldali politikus szerint a zálogházak szociális intézmények – írja az mno.hu.

hirdetés

Vélhetően azért sem választották meg újra az MSZP pécsi elnökét, Nyőgéri Lajost a közelmúltban lezajlott tisztújításon, mert az áprilisi választáson a párt egykori fellegvárában, Pécsett a Fideszen kívül a Jobbik és a Demokratikus Koalíció is megelőzte a szocialista pártot.

A fiatal politikus helyére egy régi motoros került Gulyás Emil ügyvéd személyében. Gulyás régóta politizál az MSZP színeiben, jelenleg is a Baranya Megyei Közgyűlés tagja. Gulyás vagyonnyilatkozatában az áll, hogy felerészben van egy lakása, egy üzlete és egy telke, egy lakóház egyhatoda, valamint egy lakás is az övé. De birtokában van egy villányi szántó, egy üzlet fele, illetve még egy lakás negyede.

Gulyás Emil

Az ügyvédként is dolgozó politikusnak a 24 milliós megtakarítása mellett 2013-ban csaknem bruttó 28,8 millió forint bevétele volt. Ez részben az ügyvédi jövedelméből – ami havi félmillió forint –, részben gazdasági érdekeltségeiből származott. Gulyás ugyanis cégekben is érdekelt, köztük a Pécsett több zálogházat is működtető Aurita Zrt.-ben, ennek 18 százalékban részvényese. A cég záloghitelezéssel is foglalkozik, tavaly 442 milliós forgalmat bonyolított le, így 2013-ban 6,2 millió forint osztalékot fizetett ki a politikusnak. Erős forgalmat bonyolított le az iparcikkek kiskereskedelmével foglalkozó Auriker Zrt. is, amelytől 16,7 milliót tehetett zsebre.

Gulyás Emil szerint viszont nincs ellentét az MSZP baloldalisága és a között, hogy ő zálogokból tett szert jelentős vagyonra. – Mária Terézia kifejezetten a kisemberek megsegítésére hozta létre a zálogházakat, hisz azokban ők viszonylag olcsón kaphatnak hitelt. Tulajdonképpen szociális intézményként is vezették be ezeket – mondta Gulyás. Ezzel pedig meg is felel az MSZP honlapján szereplő elvárásnak, miszerint a párt küzd a szegénység és az elmaradottság felszámolásáért, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséért.