Zárnak és nyitnak is múzeumot Pécsen

A Néprajzi Múzeum bezárhat, a romos épület vakolata hullik, a gyűjtemény nagy része költözik a közeljövőben. A Patika Múzeum az év elején zárt be, most újra kinyithat – írja a Bama.hu.

Többen is panaszkodtak a Néprajzi Múzeum miatt, ami már-már életveszélyes és teljesen lepusztult. Az ország egyik legnagyobb néprajzi gyűjteményének otthont adó Rákóczi úti ingatlan állapotát vizsgálják, sorsáról ezután döntenek. Az épületből a néprajzi anyag jelentős része az új múzeumi központba költözik a közeljövőben.

A Patika Múzeum az év eleje óta zárva tart, az épület sorsát szintén szívügyének tekintik a Bama.hu olvasói. A pécsi városháza közlése szerint folynak a tárgyalások a múzeum további üzemeltetéséről az önkormányzat, a Pécsi Tudományegyetem, a Janus Pannonius Múzeum, valamint a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. részvételével. A cél, hogy újra kinyithasson a nagy múltú üzlethelyiség. Múzeumi, kiállítási funkciójának megtartását kulcsfontosságúnak tartja az intézmény.

A Régészeti Múzeum évek óta üresen álló épülete a Széchenyi téren 1,5 milliárd forintból újulhat meg. Így a belváros közepén létrejön egy Integrált Múzeumi Központ, mely elsősorban régészeti kiállítás lesz pécsi néprajzi és várostörténeti elemekkel. A nagyszabású beruházás várhatóan a jövő év végére készülhet el. A tervek szerint a néprajzi múzeum gyűjteményének egy része is az új központba költözik.