Egy közmunkás anomáliái – olvasói levél

Olvasón a közmunkarendszer anomáliáira hívta fel figyelmünket., Levelét változtatás nélkül közöljük.

hirdetés

“Ez év októberében még szerencsésnek éreztem magam,mikor megkaptam a pécsi munkaügyi központ levelét amelyben “választhattam”több felsorolt képzés közül.

Azt gondoltam ez talán egy remek lehetőség lesz a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésem érdekében.
Azóta a következő dolgok történtek velem és rengeteg sorstársammal.

Az általam kiválasztott négy képzés közül(alapfokú iskolai végzettségem és két szakmám van)egyikre sem kerültem be.

Alapkompetencia képzésre soroltak be,amire igazából nincs szükségem ahogy sok embernek sem,de elfogadtam a besorolást mivel vállaltam a fenti szervvel való együttműködést.

Azután az történt,hogy november középétől két hétig kint az utcán a plusz egy-két fokban dolgoztunk,levelet gereblyéztünk,havasat fagyosat,reggel nyolc órától délután háromig.

Munkaruhát nem kaptunk,védőitalt nem kaptunk csak az utolsó előtti két napon de azt is csak egyszer napjában. Illem helységet,a törvény által előírt melegedőt nem biztosították.

A pécsi családsegítőbe egy ideig beengedtek de mivel itt több mint száz emberről van szó az utolsó napokban a zavartalan ügyintézésre hivatkozva onnan is kitessékeltek bennünket.Utolsó nap nov.29.-én reggel nyolc órától délután 3.-ig fagyoskodott a fenti helyszínen az a 160 ember arra várva,hogy valaki kijöjjön a közfoglalkoztatási irodából és megmondja hétfőn hová kell mennünk.

Illetve az emberek háromnegyed részének kihozza a munkaszerződését ami nélkül nem is dolgozhattunk volna,persze ez sem történt meg.

Én személy szerint egy hónap múlva kaptam meg a munkaszerződésem,persze vissza dátumozva a megfelelő napra.

De többen a mai napig sem pedig már egy hónapnál is több eltelt.

Ezt a tájékoztatót az irodából még feldúltan kiérkezett ember öt perc alatt lezavarta.

Ezt is lenyeltük,gondolván vége lesz egyszer minden rossznak.

Azóta iskolába járunk ahol újra tanulhatjuk,a zöngés és zöngétlen mással hangzókat,az írott és nyomtatott betűket,tapsolhatjuk a szavakat szótagolni tanulva.

Mindezt két szakmával,van aki érettségivel.

Elfogadtuk ezt is.

Végre eljött a mindenki által nagyon várt december 10.-e.a fizetés napja.

Fizetést a csoportom 50%-a a mai napig nem kapott.

Aki kapott is az sem a teljes ledolgozott időre járó bérét,a megjáró családi adókedvezményről nem is beszélve.

Rész összegekkel,és hitegetésekkel próbálják csitítgatni az embereket a a közfoglalkoztatási iroda részéről.

Lévén hogy sokan nem vagyunk alul iskolázottak,feltettük a kérdést miért nem tesznek eleget a törvényben meghatározott kötelezettségüknek,miért nem kaptuk meg a járandóságunkat a mai napig tehát december 13.-ig sem. Válaszul azt kaptuk,hogy nem kell izgulni mindenki megkapja majd,és ne is próbáljunk bemenni a Perczel utcába mert úgyis elfognak hajtani onnan bennünket.

Továbbá,ha bármilyen jogi lépést teszünk azzal sem érünk majd semmit,mert addigra úgyis kifizetnek esetleg majd elnézést kérnek,illetve a Magyar Állam kincstárra mutogatnak. Még szemérmetlenül azt is megpróbálták bemagyarázni,hogy a törvény előírja hogy a munkáltatónak a szerződésben megállapított határidőn túl még plusz 4-5 nap rendelkezésére áll hogy kifizessen minket.

Ezt a törvényt valószínűleg még nem alkották meg,vagy csak mi nem tudunk róla. Végül még hozzátenném azt,hogy itt szegény,családos emberekről van szó,akik ebben a hónapban 5-8 ezer forint segélyt kaptak eddig,ugye részarányosan ahogy kell,mivel múlt hónapban munkába álltak.

Sokan nem tudnak fát venni,ennivalót,vagy a gyermeküknek a gyógyszert kiváltani. A munkáltatói oldalról pedig a kontakt személytől érdemlegest választ a kérdéseinkre nem kapunk,csak annyit hogy várjunk és várjunk,de meddig??? A munkáltatónk pedig a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata.

  • Névtelen

    Az Orbán Kormánytól nem is lehet másra számítani,hiszen mindent el vettek amit csak el lehetett venni,amit pedig igyekeznek vissza adni(mert lassan itt lesznek a választások)az csepp a tengerben.Melyik Párt lenne jobb?Ez jó kérdés.