13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaBelföld23 embernek okozott közel egymilliós kárt a lakáskiadással trükköző férfi

23 embernek okozott közel egymilliós kárt a lakáskiadással trükköző férfi

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék október 29-én megtartott nyilvános ülésen kihirdetett ítéletével a Pécsi Járásbíróság 2020. február 18. napján kelt ítéletét – amellyel P. Zs. vádlott férfit 23 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt 2 év 8 hónap börtönre és három év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte azzal, hogy a terhelt feltételes szabadságra nem bocsátható – lényegében helybenhagyta; a vádlottal szemben alkalmazott vagyonelkobzás összegét emelte fel 435 ezer forintra.

A vádirat szerint a vádlott férfi azért, hogy pénzhez jusson, 2016. június 30-a és 2016. október 6-a között az egyik weboldalon kiadó lakásokat hirdetett 65-75 ezer forint/hónap áron két budapesti utcában, pontos házszám és név megjelölése nélkül.

Persze egyik lakás sem volt a férfié, de a hirdetésre jelentkezőktől azt kérte, hogy utaljanak át neki 30 ezer forint, illetve 45 ezer forint előleget a szándékuk megerősítése és a lakás lefoglalása érdekében. Ezt a kérést azzal indokolta, hogy mivel neki vidékről kell a fővárosba utaznia, be szeretné biztosítani magát, nem szeretné feleslegesen megtenni az utat. A jelentkező sértettek a vádlott által megjelölt bankszámlákra utalták át az előlegeket.

A bankszámlaszámok azonban az esetek egy részében a korábban a hirdetésre jelentkező, attól a vádlott meg nem jelenése vagy visszalépése miatt elálló, a korábban megtévesztett sértettek bankszámlaszámai voltak.

A korábbi sértettek kárát a vádlott tehát újabb személyek megtévesztéséből származó pénzből fedezte.

Más alkalommal a számlaszámok a vádlott által korábban meghirdetett takarítónői állásra jelentkező személyek számlaszámai voltak, akiknek a férfi azt állította, hogy a takarítás mellett a bevásárlás is az ő feladatuk lesz, amit a számlájukra utalt összegből kell majd fedezniük. A munkára jelentkezőknek azonban valójában egy alkalommal sem kellett takarítani, mindössze egy minimális értékben bevásárolni és a bankszámlájukra érkezett, majd a vádlott kérésére onnan felvett pénzzel elszámolni a vádlott felé – áll a vádiratban.

A különös visszaeső vádlott a 23 sértettnek összesen 992 ezer forint kárt okozott.

Az ítélet jogerős.

Kiemelt képünk illusztráció.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő