6 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálTanévnyitó - de még csak a pedagógusoknak

Tanévnyitó – de még csak a pedagógusoknak

Az Oktatási Hivatal az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Klebelsberg Központtal közös országjáró konferenciasorozat keretében baranyai tanévnyitó szakmai napot szervezett. A rendezvényeken az oktatásirányítás országos képviselői tájékoztatták a köznevelési intézmények vezetőit az induló tanév várható folyamatairól. A Baranya Megyei Szakmai Tanévnyitó Konferenciát augusztus 29-én rendezték meg a Tudásközpontban. 

A konferencián elhangzott köszöntőjében dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott a közoktatás mai helyzetével kapcsolatban elmondta, sok meghívót kapott az utóbbi időben pécsi tanintézmények felújításának, fejlesztésének megünneplésére. Ez számára azt mutatja, hogy a helyi köznevelési intézmények munkatársai kemény munkájának köszönhetően rengeteg pozitív változás következett be az iskolákban és óvodákban.

– Mindenki, legyen az szülő, gyerek, pedagógus, vagy intézményfenntartó, készül arra, hogy hamarosan elhangzik az első csengőszó az iskolában és elkezdődik az új tanév. Magyarországon minden családban megjelenik ilyenkor az izgalom és a várakozás, én magam is éppen tegnap vásároltam iskolatáskát a gyermekem számára. Remélem, hogy az elmúlt időszak fejlesztései és eredményei hatására az idei nagyon pozitív, sikeres tanévkezdés lesz – fogalmazott a kormánymegbízott.

Hozzátette, a köznevelési törvény módosításának kapcsán többek között lehetővé vált, hogy a mostani tanévben az elsőtől a kilencedik évfolyamok tanulóiig mindenki ingyenesen juthasson tankönyveikhez, valamint az is, hogy a következő tanévtől ez a teljes középfokú oktatás tekintetében elmondható lesz. Kiemelte továbbá, hogy a Baranya Megyei Kormányhivatalhoz már sok baranyai család nyújtott be igényt a magyar kormány által bevezetett családvédelmi akcióterv különböző szolgáltatásaira.

Dr. Horváth Zoltán előadása

Dr. Őri László alpolgármester köszöntőjében jó egészséget, sikert és mindenek előtt sok türelmet kívánt a megjelent pedagógusoknak az új tanévre. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szakmai konferencián az intézmények – bármilyen fenntartóhoz tartoznak és profillal rendelkeznek is – munkatársai együtt, közösséget teremtve tudnak együtt dolgozni.

– A városi önkormányzat kiemelt feladata és felelőssége az iskolák és óvodák fejlesztése. Nagy örömömre szolgál az, hogy olyan küzdelmes, régóta húzódó felújításokat is meg tudunk majd oldani, mint például az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskoláé – tette hozzá az alpolgármester.

Dr. Őri László köszöntője

A szakmai konferencia programjaként a köznevelési rendszer fejlesztéseiről; az Oktatási Hivatal és a Pécsi Pedagógiai Oktatási Központ idei és jövő évi főbb feladatairól; a Klebelsberg Központ aktuális feladatairól, fejlesztéseiről, terveiről, valamint a fenntarthatóságra nevelés és az ökoiskolák tárgyköréről hallgattak meg előadásokat a résztvevők.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő