Ájlávjú: a pécsi darab, amit látni kell!

A hosszú szünet után egy remek új darabbal jelentkezik a pécsi Harmadik Színház társulata. Ma debütál az Ájlávjú című off-Broadway musical, mely örök érvényű témát jár körül: a férfi–nő viszony ezernyi árnyalatát mutatja be. Mi is megnéztük a főpróbát!

hirdetés
Uránia Mozi

A világszerte nagy sikerrel játszott mű nem egy hagyományos értelemben vett musical. A Joe DiPietro szövegkönyve és dalszövegei alapján Jimmy Roberts zenéjével született off-Broadway-darab alternatív musicalnek is nevezhető, ami némiképp paródiája a látványos, néha talán giccses, szirupos vagy épp hatásvadász sikerszériáknak.

Szinte azonnal beszippantja a nézőt a darab, kikapcsol és szórakoztat, csupa élet, lehetetlen, sőt, nincs idő unatkozni, egymás után pörögnek a jelenetek, melyek mind nagyon eredeti módon, hol humorosan, hol fanyarkásan, esetleg megrendítően tárnak elénk egy-egy fejezetet férfi és nő hétköznapjaiból (randevú, mozi, utazik a család, esküvő, ágyjelenetek, baba a családban, társkeresés, válás…).

Galériánk a főpróbáról: 

2 felvonás, 9-9 jelenet, 4 színész, 60 szerep, 4 muzsikus

Közben óriási eredmény, hogy a színészek: Stubendek Katalin, Kusnyér Anna, P. Petőcz András és Götz Attila – aki egyébként rendezőként is debütál – 60 (!) karakter szerepébe bújik percek alatt; és elég gyakran dalra is fakadnak, sőt táncolnak, nem is akárhogyan. Komoly énekesi teljesítményt nyújtanak, mivel a dalok néha operai igényűek, és sokféle stílust is be kell mutatniuk (hitelesen) a swingtől a tangón, a gospelen és a kantátán át a rock and rollig. És ehhez jön még a tánc – le a kalappal!

(A Pécsi Balett Harangozó-díjas művésze, Molnár „Kecso” Zsolt koreográfus remek mozgásvilágot teremtett a szereplők számára, amely a színészi teljesítménnyel egyenrangú alkotóelem.)

Kiemelendő még, hogy a művészeket profi hangszeres muzsikusok – Adorján Zsófia, Baksa Péter, Bánky Géza, Szabó Dóra Karola – kísérik élőben a színpad hátterében, Bókai Zoltán zenei vezető irányításával. Ez plusz frissességet ad a darabnak szerintünk.

Egyszóval Mindenkinek ajánljuk az Ájlávjút!

A jegyértékesítő oldalon viszont sajnos szomorúan tapasztaltuk, hogy egy-egy hely kivételével minden jegy elkelt a premierre és az azt követő napra is (június 10. és 11.), viszont szeptemberben újra várják a közönséget – remélhetőleg a járvány ősszel már nem szól közbe.

Addig is íme egy kis ízelítő az előadásból: