Figyelem! Most nézzünk fel a tv-toronyra!

A csütörtöki próbavilágítás után pénteken 20.30-tól megkezdődött a tv-torony kivilágítása. Innentől kezdve minden nap, háromszor indul el egy különleges fényshow, szeptembertől pedig a pécsiek szavazhatják meg, hogy milyen színekbe boruljon Pécs emblematikus épülete. 

– Körülbelül másfél-két éve fogalmazódott meg bennünk, hogy a tornyot huszonegyedik századi technológiával világítsuk ki – mondta el Csizi Péter, országgyűlési képviselő lapunknak. Elárulta, hogy gondoltak arra is, hogy ne csak egy statikus kivilágítás legyen, hanem naponta változzon, méghozzá a pécsiek véleménye alapján. A váltakozó technika kidolgozására a pécsi ITSH fejleszti már a szoftvert, szeptember közepétől pedig egy internetes felületen lehet majd szavazni, hogy milyen legyen az adott nap kivilágítása.

Mikor, milyen színűnek láthatjuk a tv-tornyot?

Az augusztus 20-i ünnepre való tekintettel piros, fehér, zöld színekbe fog borulni a tv-torony hétfőig, a hét elejétől pedig minden nap más lesz a színe az épületnek, ezzel felvezetve a szavazást.

– Egészen szeptember közepéig, amíg elkészül az internetes felület, ahol szavazhatnak majd a pécsiek, az ITSH programozói mutatják meg minden este, hogy mi mindenre képes a különleges világítás. A szakemberek bebizonyítják, hogy a színek kavalkádjának tényleg csak a képzelet szabhat határt – mondta Csizi Péter pénteken.

A tv-torony pompás fényshowját minden este 20.30-kor, 21.00-kor és 22.00-kor figyelhetjük meg, de pontosnak kell lennünk, mert a fényjáték mindössze negyven másodperces.

A minishow az adott napon mind a három alkalommal ugyanaz lesz, naponta viszont változik majd.

Pécs emblematikus pontjának díszvilágítása teljes egészében pécsi cégek összefogásával jött létre; a Harman gyárában készültek el a világításhoz szükséges technikai eszközök, a Webs Kft. volt a generálkivitelező, és egy multinacionális nagyvállalkozás, az ITSH pécsi központja készíti a honlapot, ahol a pécsiek szavazatai alapján dől el a tv-torony díszvilágítása. Csizi Péter hozzátette, hogy a közbeszerzés már zajlik a tv-torony és környezetének rendbetételére.

  • ecchphoto

    Ha jól látom akkor a 310nél beamenként már keverve van a szín, nem ugy mint a 210esnél

  • Szabolcs Forgács

    Pl. Exterior Wash 310, részletes adatok a honlapon (RGBW quad-color cree LED-ek, kalibrált színek, beam-elhető 11-62 fok közt, ~8300 lumen /lámpatest, 30db LED 40cm átmérőjű alu házban passzív hűtéssel, 19kg /lámpa, IP66, max 300W /lámpatest): https://www.martin.com/en-us/product-details/architainment/flood

  • ecchphoto

    Van valami leírás arról, hogy pontosan milyen alkotóelemekkel dolgoztak? Ledek típusai, száma, teljesítmény, hűtés, stb.