Igazán pécsi, 165 éves harangot kapott ajándékba a JPM

Szép ajándékot kapott ma a Janus Pannonius Múzeum: egy 1856-ban öntött csodálatos bronzharang került a történeti osztály gyűjteményébe. Mutatunk néhány képet a 165 éves igazi pécsi kis harangról.

Pécsi mester készítette Pécsen

A harang a neves pécsi vasöntő mesternek, Ruepprecht Jánosnak tulajdonítható, érdekesség, hogy Pécsen is készült, mintegy 165 évvel ezelőtt, 1856-ban.

35 centiméter magas, a feliratán ez olvasható: „Öntötte Ruepprecht János Pécsett 1856”.

A JPM történeti osztályának gyűjteménye őrzi egyébként az egykori harangöntő műhely díszítő sablonjainak nagy részét, illetve a híres Ruepprecht testvérek által elnyert kiállítási érmek tablóját, azonban a harang még nem szerepelt a gyűjteményben. (Viszont a múzeum történeti kiállításában látható egy 1840-ben öntött bronzharang, amely még Ruepprecht apósának, Weinbert Péternek a műhelyében készült.)

dr. Romváry Ferenc művészettörténész, muzeológus ajándékozta a múzeumnak.

Az alkotásnak van egy kis szépséghibája, sajnos nem teljesen ép, egy kicsit megrepedt, ez azonban értékéből semmit sem von le.

Képeink a műtárgy mai átadásáról:

A pécsi harangöntő családról

Ruepprecht János bajor rézműves családból származott, mesterségét Zágrábban kezdte. 1847 körül Pécsett, Weinbert Péter Búza téri harangöntő műhelyében kapott munkát. Feleségül vette annak Mária nevű lányát, és a mester halálát követően átvette az üzem vezetését. Igazgatása alatt a kisipari műhely valódi gyárrá alakult át.

Évente mintegy 20 harangot öntöttek, amelyek a Dél-Dunántúl, Horvátország, Szlavónia és Bosznia templomaiba kerültek. 1860-ban készítette el a pécsi Székesegyház Mária- és Szent István-harangjait. A harangöntés mellett mezőgazdasági gépek, tűzoltófecskendők, egyéb réz-, bronz- és vasöntödei készítmények gyártását is vállalta.

Gyárát 1889-ben fiainak, Istvánnak és Nándornak adta át. A Ruepprecht testvérek halála után, 1905-ben a cég a családba benősült Rudle Ignácra szállt. 25 éves működése alatt 400 harangot öntöttek. Rudle 1930-ra eladósodott, gyárát a város vette át. A híres harangöntő műhely emlékét még sokáig őrizte a Harangöntő utca neve a Búza tér keleti oldalán – olvasható a JPM közleményében.

A kis harangot a látogatók is megcsodálhatják már.