Lassan itt a tavasz, előbújtak az első hírnökei is

Széncinegék, csuszkák és őszapók ugrabugráltak a tavaszias napsütésben a Mecsek fáin, az illatos hunyor és a hóvirágok is kidugták fejüket az erdőben. 

Íme néhány gyönyörű kép a pár nappal ezelőtti mecseki elő-tavaszról.

Széncinege

A madárbarátok és kertgazdák közkedvelt madara, szorgalmasan tisztogatja a fákat a kártevőktől, így a biológiai védettségben igen nagy a szerepe. Ezt a madárfajt is könnyedén oda lehet szoktatni etetéssel a kertünkbe, ám a tavasz beköszöntével nem szabad folytatni, hiszen a fiókáknak rovarra van szükségük, az öregek pedig képesek a könnyebben elérhető táplálékot választani – intenek óva a szakemberek.

Csuszka

A csuszka könnyen felismerhető, jellegzetes madár. Feje teteje, háta és szárnyai szürkéskékek, az arcrész mindig fehér, a hegyes csőr és a szemsáv pedig fekete. Hasának színezete alfajtól függően a fehértől a vörösesbarnáig változhat.

Őszapó

Az őszapó csodálatos, buksi fejével és hosszú farkával kiválik a madarak sorából. Mohából épített golyó alakú fészke már-már művészi látványt nyújt. Ez az apró védett madár költés után csapatokban jár. Ha egyszer találkozunk egy ilyen madárkával, becsüljük meg, látványa lenyűgöző.

Fotó: Kollár Ákos

Hirdetés