Újra régi fényében pompázhat az eltűntnek hitt gyönyörű pécsi kávégép

Legendák keringtek róla, eltűntnek hitték, most végre előkerült a gyönyörű porcelánburkolatú kávégép, mely a patinás Caflisch cukrászda éke volt sok-sok éven át. A ritka műtárgy most felújításra vár, de addig is ismerjétek meg a Herendi-kávéfőző és az annak egykor otthont adó belvárosi cukrászda történetét.

Nemrég írtuk meg, hogy egy ismeretlen – magát csak tüke pécsi polgárnak tituláló – Pécsnek adományozta az 1865 óta a Király utcában működő legendás Caflisch cukrászda Herendi porcelánból készült kávéfőző-burkolatát. Korábban keringtek legendák arról, hogy a Herendi-kávéfőző eltűnt, holott az valószínűleg mindvégig magánkézben volt.

A ritka műtárgyat a Pécsi Várostörténeti Múzeumban állítják majd ki, az eltűntnek hitt kávéfőző hivatalos sajtóbemutatója november 20-án lett volna, azonban a koronavírus újra közbeszólt, az esemény pedig elmaradt.

Egy ideig még biztosan várnunk kell arra, hogy újra régi pompájában csodálhassuk meg a kávégépet, mely felújításra vár, addig viszont bemutatjuk a Herendi-kávéfőző és az annak egykor otthont adó Caflisch cukrászda történetét.

A legendás cukrászda története

Több évszázados múltra tekint vissza a Király utcában található Caflisch cukrászda, ugyanis már a 18. századtól kávésok, cukrászok működtek az épületben. A ma is népszerű vendéglátóhely nevét a bérlő, majd tulajdonos Caflisch Kristófról kapta.

A svájci származású fiatalember 1869-ben kapta meg az engedélyt Pécstől, hogy cukrászatot működtessen. A kezdetben bérelt ingatlant később a család megvásárolta, itt kapott helyet a cukrászda, a cukrászműhely, de itt élt a család és a műhely személyzete is. Caflisch Kristóf korai halála után 1887-ben felesége, Murányi Anna, a pécsiek „Cukros Ómamája” vezette az üzletet, ami a két világháború közti időszakban élte virágkorát.

Ómama

Nehéz idők kezdődtek azonban 1952-ben a cukrászda és persze a család számára, mely a felújítás és bővítés után immár Éva cukrászda néven nyitott újra. A pécsiek attól kezdve 35 éven át így ismerték és kedvelték az egykori Caflisch-t. 1961-ben, egy újabb felújítás során berendezését igyekeztek modernizálni, viszont az „oda nem illő tárgyak” nem arattak túl nagy sikert.

A 20. század második felében az Éva ikonikus hellyé vált a városban, belső terében meghitt részletekkel, a fajansz kandallóval, ólomkristály csillárokkal, márványlapú asztalaival, és természetesen a pulton elhelyezkedő díszes porcelán burkolatú kávéfőző géppel.

Egy kis érdekesség: a cukrászda falai között sok izgalmas programot szerveztek, ilyen volt a Ki nyer ma? népszerű zenei vetélkedő egyik műsora is.

1987-ben újra felújították a cukit, a cél akkor az volt, hogy megőrizzék a pécsiek számára kedvessé vált berendezési tárgyakat, amiket új eladópult, függönyök, tapéta és márványlapos asztalok egészítettek ki. 1988-as újranyitásakor pedig ismét visszakapta eredeti nevét a neves vendéglátóhely.

Ám Közben végig legendák keringtek arról, hogy a Herendi-kávéfőző eltűnt, pedig valószínűleg mindvégig magánkézben volt.

A cukrászda napjainkban

Előkerült a kávégép

Eltelt jónéhány év, majd 2020 őszén a Janus Pannonius Múzeum örömteli értesítést kapott arról telefonon, hogy a belváros patinás cukrászdájának egykori ékességét, az eltűntnek hitt Herendi porcelán burkolatú kávégépet tulajdonosa nagylelkű adományként felajánlotta a múzeum gyűjteményének.

A szépséges darab november 12-én már a múzeumba is került!

Forrás: regipecs.blog.hu

A kávégép fémrészeihez illeszkedett egykor a színes, a Herendi porcelánra jellemző leveles-virágos-pillangós díszű porcelán burkolat. A múzeum célja most az, hogy régi fényében pompázzon a csodás darab, ezért szakrestaurátor állítja helyre, így mutatják majd be.

Addig is mutatunk néhány képet a különleges műtárgyról:

A szöveg forrása: Gál Éva/JPM

Képek: Füzi István/JPM