13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaPetrétei József titokban "alkotmányozott"

Petrétei József titokban „alkotmányozott”

Nem találják Petrétei József, a Gyurcsány-kormány igazságügy-miniszterének 2006-ban megírt alkotmánytervezetét – írja a Magyar Hírlap pénteki számában. Péterfalvi Attila volt adatvédelmi biztos emlékeztetett, hogy ez az irat közérdekű adatokat tartalmaz, eltüntetése két évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

A lap megemlítette: az alkotmány-normaszöveget a jogutód Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium irattárában nem találják, a tárca helyettes államtitkára, Gáva Krisztián azt mondta: vagy az iktatási ügyintéző hibázott, vagy hivatalosan nem készült ilyen dokumentum, így az át sem futott a rendszeren.

Péterfalvi Attila felhívta a figyelmet arra, hogy egy alkotmány-normaszöveget nem lehetett volna eltitkolni, ma pedig már semmi sem indokolja, hogy ne ismerhesse meg a közvélemény, hiszen nem arról, hanem egy másik alkotmánytervezetről dönt a parlament.

Mint a lap írta, „a teljesen titokban készült dokumentumot már öt éve sem voltak hajlandók nyilvánosságra hozni”, akkor ezt a Társaság a Szabadságjogokért kérte Petréteiéktől. Az ítélőtábla 2007 elején döntött úgy, hogy Petréteinek nem kötelessége azt a közvélemény elé tárni. Petrétei József a Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, amikor 2007-ben távozott a tárcától, még megvolt a dokumentum.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő