8 C
Pécs
csütörtök, április 25, 2024
KezdőlapHírzónaZsolnay: 400 ezer látogató

Zsolnay: 400 ezer látogató

Mintegy 2200 eseményt szervezett meg tavaly a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nkft., amelynek intézményei összesen csaknem 395 ezer látogatót vonzottak 2012-ben. Erről Márta István, a cég ügyvezetője beszélt egy csütörtöki budapesti tájékoztatón.

Arról beszélt, hogy Dunántúl legnagyobb városa kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét – a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Kodály Központot, a Világörökségi emlékeket, a Művészetek és Irodalom Házát, a Planetáriumot és a Pécsi Galériát – integráló társaság sikeres évet tudhat maga mögött.

A részletes adatokat ismertetve elmondta: a társaság mintegy 2200 eseményt szervezett meg, összesen csaknem 395 ezer – ezen belül több mint 337 ezer fizető – látogatót fogadtak az intézmények. Hozzátette: a Zsolnay-negyed eseményeire 204 ezer, a Kodály Központ programjaira 79 ezer fizető látogató volt kíváncsi.

Az ügyvezető felidézte: a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében 84-85 százalékban európai uniós forrásból, 18 milliárd forintból épült két intézmény – a Zsolnay Kulturális Negyed és a Kodály Központ – uniós támogatásáért évi 150 ezres, illetve 50 ezres forgalmat vállaltak.

Baráti Kristóf hegedűművész, a Zsolnay Kulturális Negyedet és a Kodály Központot népszerűsítő rezidensprogram első művésze beszámolt arról, hogy CD-felvételre kapott lehetőséget. Kiemelte: a Kodály Központban jó játszani és hallgatóként is óriási élményt nyújt az európai viszonylatban is kiemelkedő akusztikájú koncertterem, amelyet letisztult, meleg hangzás jellemez.

Márta István a 2013-as célok között említette a turisztikai vonzerő növelését, a fesztiválok megrendezését, a külföldi reprezentációt, az együttműködést kulturális és oktatási intézményekkel és a kooperációt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel.

Szólt három fejlesztésről is: a középkori egyetem részleges nyitásáról, a Hammerli látvány-kesztyűmanufaktúra és a borturisztikai központ megnyitásáról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő