Gyugyi-gyűjtemény: hozzátehetjük a magunkét!

„Légy te is értékmentő!” – ezzel a mottóval indította útjára Páva Zsolt polgármester a világhírű Gyugyi-gyűjtemény hazatérését támogató értékmentő mozgalmat, amelyhez minden pécsi csatlakozását várja. A több mint félezer darabos, egyedülálló kollekciót állandó jelleggel a Zsolnay-negyedben, a Sikorszki-házban állítják ki szeptember elsejétől.

Mint ismert, a pécsi városvezetés tavaly döntött úgy: megszerzi a Zsolnay-gyárban készített dísztárgyakból álló, felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt Gyugyi László Amerikában élő, magyar származású műgyűjtőtől. Az egyben még soha be nem mutatott, egy élet munkájával összegyűjtött kollekciót azért vásárolta meg a város, mert értékeket akart menteni.

Páva Zsolt egy olyan mozgalomhoz való csatlakozásra buzdította a pécsieket szerdai sajtótájékoztatóján, amelynek négy fő célja van: ismeretterjesztés, közösségépítés, a pécsi lokálpatriotizmus erősítése és adománygyűjtés. A város első embere utalt rá: a szerveződés jó alkalom arra, hogy megmutassuk a világnak: a Zsolnay olyan érték a pécsiek számára, mint Gaudí a barcelonaiaknak.

Első körben minden pécsi háztartásba egy, a leendő tárlatot és a mozgalmat bemutató tájékoztató kiadványt postáznak, s létrehoztak www.ertekmentok.hu címen egy internetes oldalt is. A brosúrához egy sárga csekket is mellékelnek, hogy mindenki belátása szerint anyagilag is támogathassa a mozgalmat, és az értékek Pécsre hozatalát.

Pécs városát mindig is a pécsiek tették naggyá. Azok, akiknek Pécs több volt egyszerű lakóhelynél, mert a város mindig is egy közösséghez tartozás élményét jelentette számukra. Ez az, amire méltán lehetünk büszkék, és amiért érdemes áldozatot is vállalnunk.

A polgármester hangsúlyozta: a közadakozáson minden forint egyformán számít, mert az adományösszeg nagyságánál is fontosabb annak kinyilvánítása, hogy „mindenki, aki hozzájárul az adománygyűjtéshez, egy kicsit a Gyugyi-gyűjtemény tulajdonosává is válik. Így lesz ez a világraszóló kollekció igazán közös kincsünkké”.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés