Új könnyűzenei kulturális központ nyílik

Könnyűzenei kulturális központ nyílik november 12-én Pécsen: az egyidejűleg nyolcszáz embert befogadó intézmény koncertek helyszíne és egy zenei tanoda otthona lesz. A Zenész Ifjúsági Otthon nyitóbuliján a pécsi Punnany Massif együttes tartja lemezbemutató koncertjét. A következő hónapokban fellép a Tankcsapda, a Ladánybene 27, a Bëlga, az Edda, a tervek között szerepel továbbá a 30Y, valamint a Kiscsillag meghívása is” – mondta Varga Zoltán (képünkön balról) programszervező pénteki pécsi sajtótájékoztatóján.

Beszámolt arról, hogy a központot a Zsolnay Vilmos utca 109-es szám alatt található egykori Fekete Gyémánt mozi épületében alakították ki. A használaton kívüli, rossz állapotú ingatlant a pécsi önkormányzat térítésmentesen biztosítja négy civil szervezet számára, amelyek vállalták, hogy gondoskodnak fenntartásáról és a folyamatos fejlesztéséről.

“Az elmúlt egy évben néhány millió forintból elvégeztük a legszükségesebb felújításokat, hogy a hely társadalmi szervezetek, zenészek, fiatalok közös találkozási pontja lehessen. Mindez civilek, zenészek, amatőr művészek, graffitizők önkéntes, áldozatos munkáját dicséri” – jegyezte meg a programszervező.

Varga Zoltán kitért arra is, hogy az egykori filmszínház nagyterme leválasztható, így kisebb rendezvényekre, sőt hétméteres belmagassága különböző sportesemények megtartására is alkalmassá teszi; a közönség az ötven férőhelyes karzatról is követhető az eseményeket.

Kerekes Kornél, az Intermagyar Kulturális Egyesület elnöke arról szólt, hogy a szervezet könnyűzenei tanodát rendez be az épület keleti szárnyában. Az alternatív zeneiskolában képzett zenészek csoportos oktatás keretében és új módszerekkel tanítják hangszereken játszani az érdeklődő fiatalokat. Az induláshoz hozzájárult az 355 ezer forint is, amelyet a Vylyan Pincészet jótékonysági árverésen Lovasi András közreműködésével ajánlott fel.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Zenész Ifjúsági Otthon fontos helyszíne lehet a keleti városrész felzárkóztatásának. A civil szervezetek délutáni programokkal, klubfoglalkozásokkal várják, és oktatási, továbbá szociális tevékenységgel segítik a környéken élő fiatalokat, biztonságos és értékteremtő helyszínt kínálva nekik az utca helyett.

Hirdetés