Lift nélkül maradhat a tízemeletes

Lift nélkül maradhatnak a mozgáskorlátozottak, kisgyermekes szülők egy kertvárosi panelházban, miután nincs pénze a 40 lakásos háznak a felvonó javítására. A lakók nem értik, hogy mire megy el az általuk befizetett közös költség, míg a lakásfenntartó szövetkezet szerint hónapokkal ezelőtt jelezték: áldozni kell a liftre.

Egy mankókkal közlekedő mozgásában korlátozott fiatalasszony kereste meg szerkesztőségünket kétségbeesetten azzal, hogy ha leállítják a liftet, akkor számára szinte lehetetlenné válik a közlekedés, lévén aligha lesz képes a hatodik emeletre visszakapaszkodni.

Kertesné Kaszás Edina az Aidinger János úti egyik panelház lakója.

Elmondása szerint havonta 4200 forintot fizetnek közös költségre, a háznak mégsincs pénze a lift javítására. Ám ha a karbantartás nem történik meg, akkor leállíthatják a működésüket.

– És az a legszomorúbb, hogy mi, akik rendesen fizetünk, mi isszuk meg a levét és kénytelenek lesznek elköltözni szüleinkhez, mert így orvoshoz sem tudok menni – tette hozzá.

Mint mondja, vannak, akik nem fizetnek a házban, ám erről ők nem tehetnek, s azt sem érti, hogy az általuk befizetett összeget mire fordítják, felújítás nyomát nem igazán látják. Hasonló véleményen van Kacsar Józsefné is, ugyanakkor ő is azt mondja, hogy az időseknek betegeknek, a kisgyermekes családoknak szükségük van a felvonóra.

A házat kezelő Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnökségi tagja, Varga Sándorné ügyvivő szerint már márciusban jelezték a lakóknak, hogy a liftet felügyelő hatóság kötél- és tárcsacserét írt elő a felvonó esetében. Ezt követően nyáron is jelezték a javítás szükségességét, valamint októberben ki is függesztették a lépcsőházban az erről szóló értesítést, jelezték, a hatóság leállítja a liftet.

Varga Sándorné úgy véli, még ha rövid időn belül be is fizetnék a lakók a javításhoz szükséges 480 ezer forintot, várhatóan akkor is le kell állítaniuk a működést, hiszen a hatóság már így is fél évet adott a munka elvégzésére, s a határidő két hét múlva lejár.

A szövetkezet álláspontja szerint a lakók által fizetett közös költség nem fedezi az ilyen jellegű kiadásokat, mivel az elmegy a napi üzemelésre, a villanyra, a vízdíjra. Az év elején pedig nem látták még előre, hogy milyen súlyos problémák adódnak majd a szerkezettel, így a lakók által fizetendő díjba sem számíthatták bele.

Hirdetés

Comments are closed.