6 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálKommunizmus: ne felejtsünk!

Kommunizmus: ne felejtsünk!

A Patacson található Kovács Béla-ház jövőre a kommunizmus áldozatainak új és nem mindennapi emlékhelyeként fogja megnyitni kapuit. A szovjet kényszertáborba hurcolt volt kisgazda miniszter tiszteletére ugyanis a házban egy emlékszobát, valamint egy oktatási termet alakítanak ki.

Immáron lassan négy éve már annak, hogy a pécsi önkormányzat a 10 millió forintért megvásárolta azt a pusztulás szélére került patacsi házat, mely a hányatott sorsú volt földművelésügyi miniszter, Kovács Béla szülőháza volt.

A Kovács Béla-ház megszépül
A Kovács Béla-ház megszépül

Az 1908-ban született kisgazda politikust 1947. február 25-én hurcolták el a kommunisták koholt vádak alapján, és vitték a Szovjetunióba, ahol 8 évet töltött börtönben, kényszermunkatáborban. Letartóztatásának és deportálásának napja 2000-től a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja lett. Patacsi háza épp ezért emblematikus és szimbolikus jelentőséggel bír, a városvezetés számos megemlékezést tartott már a ház falán található emléktáblánál. Sőt, az emlékmű megkoszorúzásával vette kezdetet idén az 1956-os pécsi emlékév rendezvénysorozata is.

Az emléktábla, melyet minden évben megkoszorúznak
Az emléktábla, melyet minden évben megkoszorúznak

Miután a házat a város megmentette az összeomlástól, annak környezetét és az épület állagmegóvási munkáit a patacsi civilek segítségével vitték véghez. Idén pedig megkezdődhet a ház teljes körű felújítása. Őri László, Pécs alpolgármestere lapunknak elmondta, hogy Pécs városvezetése elkötelezetten ápolja a város rég-, és közelmúltjához tartozó emlékeit, épp ezért pályáztak az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a Kovács Béla-ház renoválásának tervével. A pályázat pedig sikeres volt – folytatta az alpolgármester –, hiszen a város 45 millió forintot nyert el a ház rendbetételére.

 

Kovács Béla emlékét életben tartja a város
Kovács Béla emlékét életben tartja a város

Ez a támogatás nem csupán az épület és az emlékhely felújítását fedezi, ugyanis a tervek szerint a házban kialakítanak majd egy emlékszobát is, melyben bemutatják Kovács Béla életét, politikai pályafutását, és tragikus elhurcolását. Emellett egy oktató termet is kialakítanak, ahol előadásokat és megemlékezéseket tartanak majd, melyek célja többek között az, hogy a fiataloknak be tudják mutatni a múlt, a kommunizmus történelmének eseményeit, és hogy megismertessék őket a kommunizmus áldozatainak tetteivel, hogy az ő emlékük előtt így a fiatalok is a megfelelő ismeretek birtokában tiszteleghessenek.

Kérdésünkre, hogy mikorra várható a munkálatok befejezése, Őri László elmondta, hogy a kötelező beszerzési eljárásokat követően kezdődhetnek el a felújítási munkálatok, a ház várhatóan jövő év elejére el is készül, hogy 2017. február 25-én már méltó helyen és körülmények között emlékezhessenek meg a pécsiek a kommunizmus áldozataira.

[su_box title=”Kovács Béla (1908-1959)” style=”soft” box_color=”#94edb0″ title_color=”#0c0b0b”]A pécsi politikus 1933-ban lett a Független Kisgazdapárt képviselője. A párt színeiben sok posztot töltött be Pécsen és a Parlamentben is. A második világháború után a Magyar Kommunista Párt egyik fő célpontja lett demokratikus, haladó politikai nézetei miatt. 1947-ben törvénytelenül elhurcolták a Szovjetunióba. Miután hazatért, Nagy Imre 56-os kormányának tagjává választották. A szabadságharc bukása után Kádár János többször is próbálta megnyerni magának. Fiatalon, 51 évesen hunyt el Pécsen. A Mecsekaljai Iskola Pázmány Péter Utcai Általános Iskolája 2012-ben vette fel Kovács Béla nevét.[/su_box]

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő