10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálVészjelző appot vet be Pécs

Vészjelző appot vet be Pécs

A GPS-es helymeghatározásra alapul az a jelzőrendszeres szolgálat, amelyet hamarosan elindítanak Pécsen. Könnyen, gyorsan, egyszerűen bejelenthetjük, ha bármilyen veszélyt, rongálást, parlagfüves területet, közbiztonsági problémát észlelünk.

A külföldön már bizonyított, hazánkban azonban igazi ritkaságnak számító, elsősorban okostelefonokra és tabletekre, Android és iOS platformokra szánt alkalmazás legfontosabb funkciója a vészjelzés funkció. Ha a felhasználó elindítja a vészjelző szolgáltatást, akkor az információkat az alkalmazás a város által meghatározott állomásra – rendőrségnek, közterület-felügyelőknek, katasztrófavédőknek vagy a mentősöknek továbbítja.

Azelőtt mindenki külön szerződött

– Azt várjuk a technológiától, hogy annak segítségével drasztikusan csökkenjen az utcán elkövetett támadások, rablások száma. Az alkalmazás segítséget nyújthat abban is, hogy az ilyen bűncselekmények felderítésének sikeressége nőjön, míg a tettes kézre kerítésének ideje csökkenjen,
hiszen a rablásokat a vészjelzés segítségével azonnal jelezni tudják az emberek – mondja Páva Zsolt polgármester.

Hozzátette: az alkalmazást közösségi funkciókkal is ellátják, így az azt használók például parlagfüves területeket is bejelenthetnek, rongálásokról, falfirkákról tájékoztathatják a hatóságokat, közterületi hibákat – például kátyúkat – jelezhetnek, szórakozóhelyeken tapasztalható veszélyekre hívhatják fel a rendőrség figyelmét.

A segélyhívások egy központi egységhez, a Pécsi Közterület-felügyelethez futnak be és ott egy erre a célra kialakított monitorozó rendszeren jelennek meg. Ők továbbítják a jelzéseket az éppen illetékes szervezethez.

Az alkalmazás családi funkcióval is rendelkezik majd. Ennek segítségével a családtagok – vagy olyan személyek, akik összekapcsolták az alkalmazásaikat – láthatják egymás pozícióit a telefonjukon. A pozíciók megadása természetesen bármikor kikapcsolható, így őrizve meg a privát szféra biztonságát is. A családi funkció segítségével a szülők biztosak lehetnek abban, hogy gyermekük reggel épségben beért az iskolába, vagy hogy az osztálykiránduláson minden rendben van.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő