5 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapHírzónaMartyn Ferenc-kiállítás nyílik Pécsen

Martyn Ferenc-kiállítás nyílik Pécsen

Martyn Ferenc Kossuth-díjas festő, a magyar avantgárd és absztrakt művészet emblematikus alakja válogatott műveiből nyíló állandó kiállítás megnyitója lesz a fő esemény a múzeumok éjszakája szombati programcsomagjának Pécsen, ahol tíz helyszínen mintegy félszáz rendezvénnyel várják az érdeklődőket.

A Martyn-tárlat a művésznek az igazgatóság által őrzött mintegy száznegyven műve „újraértelmezéséből” született – mondta Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője szerdán Pécsen sajtótájékoztatón.

A Káptalan utca 4. szám alatt szombaton 17 órakor nyíló állandó kiállításra válogatott több mint nyolcvan festmény és szobor Martyn Ferenc fejlődését, alkotómunkájának főbb állomásait, az életmű „nemzetközi kapcsolatkeresését” mutatja be a látogatóknak. Fabényi Júlia reményét fejezte ki, hogy a tárlat hozzájárul a tehetségéhez képest Magyarországon és külföldön egyaránt kevésbé ismert és művész felfedezéséhez, népszerűsítéséhez.

Martyn Ferenc (1899-1986) Kaposváron született, Rippl-Rónai József ottani házában nevelkedett, és ez döntő hatást gyakorolt művészetére. 1925-ben Párizsba költözött, csatlakozott az avantgárd művészeti irányzathoz, de 1940-ben visszatért Magyarországra és a dél-dunántúli művészeti élet szervezője lett. Elvont tárgyú, kitűnő színkultúrával és szerkezeti renddel felépített művei mellett érzelmekben gazdag dunántúli tájakat, sajátos népi motívumokat felölelő csendéleteket festett. Munkásságát 1973-ban Kossuth-díjjal, 1978-ban kiváló művész címmel ismerték el.

A sajtótájékoztatón elhangzott: szombaton a baranyai megyeszékhely több múzeuma hosszabbított nyitva tartással, éjszakai tárlatvezetéssel és szórakoztató rendezvényekkel várja a látogatókat, akik 1500 forintos teljes árú, 800 forintos kedvezményes belépő váltása ellenében, hat éves kor alatt pedig ingyen az összes helyszínre beléphetnek.
A Zsolnay Múzeum elől műemléki séta indul Pécsi szellemek nyomában címmel, a Várostörténeti Múzeum a sörfőzés múltjáról rendezett időszakos mini-tárlatot és Marcus Aurelius gondolatait osztja meg a közönséggel.

A szervezők emellett kalandtúrát indítanak a Káptalan utcai pincerendszerbe és fáklyás kirándulást a Jakab-hegyre, de a programok között lesz kézműves foglalkozás, kézműves vásár, étel- és italkóstoló, és a június 24-i Szent Iván éjszakájához kapcsolódó tűzugrás is. A programok többségére való eljutást a pécsi városnéző kisvonat segíti.

További információk a www.jpm.hu internetes oldalon olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő