„Amit szívvel teszünk, arra mindig jut idő”

Pécs polgármestere felterjesztés után úgy döntött, hogy Weisz Fanninak, a hallási fogyatékkal élő szépségkirálynőnek a Pécs Város Arca címet adományozza.
Fotó: Marsalkó Péter

Páva Zsolt döntését a következőképp indokolta: „kinevezése szimbolikus jellegű, büszkék vagyunk rá, az esélyegyenlőségi aktivista szépségkirálynő a jövőben nemcsak fogyatékkal élő embertársait képviseli, hanem 157 ezer pécsi polgár ,arca’ lesz majd”. Az életvidám, szerény szépség lapunknak adott interjújában azt mondta: neki a pakolás és takarítás is kikapcsolódás, s néha fordítva mond dolgokat, ami olykor viccesen hangzik. Az ifjú hölgy karácsonykor kórházban fekvő gyermekeknek is örömet szerez majd.

– Pécs hivatalos arca leszel: mit jelent számodra ez a cím, mire szeretnéd felhívni a városlakók figyelmét?
– Esélyegyenlőségi aktivistaként ismernek az emberek, de szeretném hangsúlyozni Pécs arcaként, nemcsak fogyatékkal élő embertársainkat, hanem a város minden lakosát képviselem. Szeretném felhívni az itt élők figyelmét, hogy olyan gyönyörű városban élnek, amely amellett, hogy a Kultúra Városa, nálunk minden polgár egyenlő esélyt kap. Ezt szimbolizálja számomra ez a kitüntető cím is.

– Jár ez valamifajta kötelezettséggel? Gyakrabban láthatnak-e a pécsiek, s ha igen, hol és milyen alkalmakon?
– Természetesen igen. Köszöntöttem már plakátokon a város érettségiző fiataljait, majd nyugdíjasait, s most az Első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár megnyitásán veszek részt.

– Az a te ünnepi beszédeddel veszi kezdetét, s korábban már a Parlamentben is beszéltél nyilvánosan, amelynek elsöprő hatása volt. Sokan nem tudják, hogy micsoda kitartás kellett ehhez. Mesélnél erről?
– Nagyon nehéz számomra a beszélt nyelv és a jelnyelv együttes használata. Siket vagyok, a jelnyelv az anyanyelvem. Hétéves koromban elvégeztek egy speciális műtétet rajtam, ami hallást adott, de már kicsit későn került erre sor, mivel az agy hat esztendős korig a legképlékenyebb, és ezeket a műtéteket kétéves korig kell elvégezni, hogy hatása a legeredményesebb legyen. Ettől függetlenül nagyon sokat segít a mindennapjaimban, mert hallok vele, csak sajnos nem minden szót tudok értelmezni, de a beszéd területén is óriási eredményt sikerült elérnem. Apró mondatokat már elmondok, de a gondolataim siketesek. Ez tulajdonképp abban nyilvánul meg, hogy néha elhagyom a ragozást, fordítva mondok dolgokat, ami olykor viccesen hangzik. Így ha komolyabb dolgokról van szó, akkor a jelnyelvet használom.

– Ha jól tudjuk, nem üres kézzel érkezel az adventi vásárra…
– A Baptista Szeretetszolgálat háziasszonyaként saját szponzorom felajánlására, a pécsi rászoruló gyermekek számára ajándékokat osztok szét Vujity Tvrtko barátom és mentorom segítségével, amelynek értéke több százezer forint. Azoknak a gyermekeknek szeretném eljuttatni ezeket az ajándékokat, akik karácsonykor kórházban fekszenek, s talán kicsi az ő életükbe a szeretet ünnepén egy kis örömöt tudunk varázsolni vele.

– Ha lehet, még ennél is elfoglaltabb lesz az életed, új teendőid mellett mennyi időd fog jutni esélyegyenlőségi küldetésedre? Mit tervezel a jövőben ezen a téren?
– Azt gondolom, ha az ember valamit szívvel tesz, arra mindig jut idő. Több feladat is szervezés alatt áll, a pontos részletekről a későbbiekben szívesen beszélek. Annyit elmondhatok, hogy nemcsak a siketekért, hanem valamennyi, fogytákkal élő embertársamért tenni fogok.

– A modellszakmában milyen kihívások elé nézel?
– Pillanatnyilag egy szegedi cég arca vagyok, ami nagy öröm számomra, hiszen a kötött divatáru készítésével foglalkozó cég hatvan százalékban fogyatékkal élőket alkalmaz.

– Hogy tudsz kikapcsolódni? Jut-e idő a barátokra, szerelemre? Mi az az elfoglaltság, esetleg hobbi, ami feltölt téged?
– Úgy gondolom, egy igaz barát és egy igaz szerelem is türelemmel tud lenni. A szeretet megértő és türelmes. Valóban sok az elfoglaltságom, de a szeretteimre azért próbálok időt szakítani. Vannak kis csivaváim, ők teljesen ki tudnak kapcsolni, és bármily meglepő is, nekem a pakolás, takarítás, rendezgetés is kikapcsolódás. Szeretek az interneten nézelődni, friss információkat begyűjteni, persze azért egy jó mozi is számításba jöhet.

Hirdetés