Mobilházak: már Pécsett is megjelentek

Már Pécsett is megjelentek azok a kerekeken guruló otthonok, melyeket másfél, kétmillió forintért árusítanak. A házakba azok költözhetnének, akik drasztikus mértékben szeretnék csökkenteni rezsiköltségüket. Az önkormányzat illetékese szerint azonban építési engedélyhez kötött az ilyen építmény, s nem is illeszkednek a városképbe az ilyen típusú otthonok.

Az úgynevezett mobilházakat rendszerint megtalálhatjuk tőlünk délre, a Földközi-tenger partjainál, ahol a turisták kényelmét szolgálják a konyhával, WC-vel, hálószobákkal is rendelkező, kerekeken guruló otthonok. Ezek a hazánkban közismert, az utakon is látható lakókocsiktól annyiban térnek el, hogy valamivel szélesebbek, nagyobbak azoknál, s kialakításuk is inkább egy házra emlékeztet.

Ugyanakkor ezek a házakat a tőlünk nyugatra fekvő országokban is azok használják rendszeresen, akiknek nincs pénzük egy épített lakást kifizetni, vagy éppen nehéz helyzetbe kerültek, nem tudják a magasabb rezsiköltségű otthont fenntartani.

Idehaza szintén elsősorban ők lehetnének az ilyen mobilházak vásárlói, hiszen a Pécsett hirdető vállalkozás szerint 1,6 millió forintért már megvehető egy ilyen otthon. Az viszont kérdéses, hogy valóban meg is telepedhetnek-e azzal a város határain belül.

Bagoly Attila, a Polgármesteri Hivatal műszaki osztályának vezetője szerint ezek felállítása építési engedélyhez kötött, mivel a törvény értelmében építmény az, ami – szerkezeti megoldására, készültségi fokára, a kiterjedésére tekintet nélkül – helyhez kötött, az alatta lévő talajt, illetve az afeletti légtért megváltoztatja. Ezen házak pedig – amennyiben azokat a közművekre is rácsatlakoztatják – akkor helyhez kötöttek.

Ennek alapján építési engedélyt kell kérni rá, s be kell tartani a településrendezési terv előírásait, az adott városképbe illőnek kell lennie a szóban forgó építménynek. Bagoly szerint azonban Pécsett aligha járulnának hozzá ilyen jellegű objektumok felállításához, legyen szó akár egy-egy önálló telken való letelepítésükről, vagy külön erre a célra létrehozott mobilház-telepről.

Mindez azonban nem jelenti azt – tette hozzá -, hogy más településeken ne engedélyeznék.

hirdetés
Uránia Mozi

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Ez meg egy baromság. Korlátozni kellene a jogszabályt, a talajban lévő alappal rendelkezőkre. Így Pécs élhetőbb város lenne. Csak egy kis odafigyelés kellene a város vezetés részéről, amit jogszabályba kellene rendezniük. Ennyi. Adri

Comments are closed.