Szorosabbra fűzik a viszonyt Araddal

Pécs és erdélyi testvérvárosa a jövőben a lehetőségek szerint még szorosabban együttműködik. Mindezt mutatja az a tény is, hogy szombaton városunkban találkozik a két város kulturális bizottsága, hogy egyeztesse a 2012-es programokat.

Mint arról korábban már többször beszámoltunk, Pécs és erdélyi partnere hosszú idő óta gyümölcsöző kapcsolatokat ápol egymással. Mint azt dr. Hoppál Péter, a pécsi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke lapunknak elmondta, a két város közti kapcsolat az elmúlt években sokat gazdagodott, és kiterjedt az élet szinte minden területére a kultúrától az oktatáson, a sporton át az önkormányzati munkáig.

A lehető legszorosabb viszony

Az elnök azt mondta, nem is tud még két olyan városról Európában, amelyek ugyan más-más országokat képviselnek, bizottságaik mégis évről évre közös üléseket tartanak.

Pécs és Arad esetében ugyanis ez a helyzet, hiszen a két önkormányzat kulturális bizottságainak példaértékű az együttműködése. Hoppál Péter elmondta: tavaly Aradon, idén pedig Pécsen tartanak közös ülést a testületek. A találkozón a két város művészeinek és kulturális szereplőinek folyamatos jelenlétét szeretnék tovább erősíteni az idei programok meghatározásával.

Szélesítik a programkínálatot

A tervek szerint az eddiginél is színesebb programokkal örvendeztetnék meg egymást a városok. A kultúra területén például augusztus 22. és 28. között az Aradi Napok keretében mutatkozhat be Pécs, Arad pedig a szeptember 13. és 23. között esedékes Örökség Fesztiválunkon kap kiemelt szerepet. Emellett a városok kölcsönösen részt vesznek a testvérvárosi fesztiválokon, rockfesztiválokon.

Kultúrát cserélnek

A Szivárvány Gyermekház egész éven át szervez idén olyan programokat, amelyen aradi fiatalok is bemutatkozhatnak, elsősorban képzőművészeti alkotásaikkal. A Bóbita Bábszínházban áprilisban lép fel az Aradi Bábszínház a Bóbita Ünnepi Hetén, majd a pécsi művészek látogatnak el októberben az aradi Euromarionete Fesztiválra.

A Pécsi Nemzeti Színház is kiveszi részét az együttműködésből, hiszen májusban lép fel Pécsen az aradi társulat, októberben pedig a pécsi művészek vendégszereplése zajlik majd Aradon. A Pécsi Horvát Színház és az Aradi Kamaraszínház koprodukciós előadása szintén idén valósulhat meg.

A Pécsi Galéria márciusban a Meeting Point kiállításon ad kitekintést az aradi művészek alkotásaira, de az év során kölcsönös képzőművészeti tárlatokat is szervez testvérgalériájával.

A filharmonikusok a tervek szerint novemberben látogatnak el partnerünkhöz, amikor az Aradi Zenei Fesztiválon szerepelhetnek zenészeink. Emellett pécsi és aradi fúvószenekarok kölcsönös fellépése is várható különböző fesztiválokon. A Tudásközpont már felvette a kapcsolatot az Aradi Könyvtárral, s kilátásban van egy író-olvasó találkozó, valamint egy irodalmi est megrendezése is.

Az iskolák is összefognak

A város célja, hogy ne csak kulturális, hanem oktatási területen is együttműködjenek a települések, ezért 2012-ben is folyamatosak lesznek a közös munkák a hazai és az erdélyi intézmények között. Pécsről a Református Kollégium Gimnáziuma és Általános Iskolája, a Testvérvárosok Terei Általános Iskola, Aradról pedig az Aurel Vlaicu Általános Iskola és a Csiky Gergely Gimnázium vesz részt a programban, de a művészeti szakközépiskolák is keresik az együttműködés lehetőségeit.

Hoppál Péter elmondta: szombaton a fentieket egyeztetik a két bizottság együttes ülésén Pécsett, s a további kapcsolódási pontokat veszik majd sorra a felek. Emellett ugyanakkor Aradról arra is kíváncsiak, hogy Pécs milyen tervek szerint hozta létre anno sétálóutcáit, miként sikerült élettel megtöltenie köztereit. Aradon ugyanis most készítik egy belvárosi sétálóövezet terveit.

Fotó forrása: flickr.com

Hirdetés