7 C
Pécs
szerda, április 24, 2024
KezdőlapZöldZónaÁllatbarátÁllattartás egyenlő felelősségvállalás – nem elég egy kis simi meg némi jutifali

Állattartás egyenlő felelősségvállalás – nem elég egy kis simi meg némi jutifali

Augusztus 16-án tartják 1992 óta a hontalan állatok világnapját, mely egyszerre hívja fel a figyelmet az utcára kitett négylábúak és a kedvtelésből tartott jószágok túlnépesedésének problémájára, emellett a menhelyek zsúfoltságára, valamint az állatvédők munkájának fontosságára. Lapunk ez alkalomból a felelősségvállalást helyezi fókuszba. 

Tavaly, az ezen a fontos napon megjelent cikkünkben azt hangsúlyoztuk a felkeresett helyi szakértők, azaz állatmentők segítségével, hogy miért is jó kedvencet örökbe fogadni? Ezt az anyagot ide kattintva olvashatjuk, a benne foglaltak természetesen ma ugyanannyira igazak és aktuálisak, mint egy évvel ezelőtt voltak.

Az első, egyben legfontosabb szabály, hogy nem mindenkinek való az állattartás, legyen szó vásárlásról, ajándékról vagy örökbefogadásról, jól gondoljuk át a döntést,

hiszen sok-sok évre választunk társat, amely egész életében számít a gazdájára!

Nem csak addig van szüksége szeretetre, amíg kicsi és örökmozgó

Ahhoz pedig, hogy a kedvenc és az ember kapcsolata minden fél számára megfelelő legyen nem elég, ha néha kicsit simogatjuk a fejét, vagy pár naponta jutalomfalatokkal tömjük. A felelős állattartásnak van néhány alapszabálya, melyeket nem ártana mindenkinek szem előtt tartani – lehetőség szerint már azelőtt, hogy magához veszi az új családtagot.

  • Felelősség: ez egyfelől azt jelenti, hogy a háziállat jóllétéről gondoskodunk, tartalmas és boldog életet biztosítunk a számára, másfelől viszont azt is, hogy kedvencünk nem okoz kellemetlenséget más élőlényeknek. Szorosan kapcsolódik például a pórázhasználatról megjelent cikkünk, mely ezen a linken elérhető. Nagyon fontos az egyedi azonosítás, a mikrochipbeültetés és annak regisztrációja is, amikre ebben a korábbi írásban hívtuk fel a figyelmet.
  • Szeretet: magától értetődő, nem igaz? Figyeljünk rá azonban, hogy ez a feltétel nélküli ragaszkodás kölcsönös legyen!
  • Táplálás: fontos a jó, megfelelő mennyiségű és minőségű élelem, meg természetesen az ivóvíz biztosítása. Intő példák a helytelen etetést illetően, ide kattintva olvashatók.
  • Mozgásigény: az egyes fajták mozgásigénye eltérő lehet és függ az életkortól is. Akármi is történik, nem hanyagolhatjuk el a sétát, a futtatást, a játékot. Ebben a cikkben írtunk arról is, kiknek ajánlott a speciális kutyák tartása, illetve kinek nem.
  • Egészség: sajnos állataink is ki vannak téve különféle betegségeknek, így legfontosabb feladatunk a megelőzés. A rendszeres védőoltások, az élősködők elleni védelem ma már alap. Ahogy az is, hogy ha mégis megbetegszik kedvencünk, orvoshoz kell fordulni vele minél előbb.
  • Utódok: bizony, négylábú családtagunk születendő kölykeiért is felelősséggel tartozunk. Sajnos a szabályozatlan szaporítás következtében hazánkban a gazdátlan állatok száma igen magas. Az ivartalanítás előnyeit itt soroltuk fel.
  • Környezet: lényeges, hogy úgy tudjunk harmóniában élni, hogy a kapcsolatban ember és állat is jól érezze magát, ez pedig összhangban legyen tágabb környezetükkel is. Nem árt például ismerni a helyi vonatkozó rendeleteket, társasházi szabályokat.
Jóban és rosszban is számít ránk

Kihez lehet fordulni, ha örökbe fogadnánk?

Pécsett több olyan szervezet működik, akik állatok megmentésével foglalkoznak. Ezek a Pécsi Morpheus Állatmentő Alapítvány, a Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány, a Hachiko Állatvédő Egyesület és Menhely, a Baranyai Radikális Állatvédő Alapítvány, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület, valamint a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület. Mindegyikük szívesen fogad önkénteseket, adományokat, gyakorlatilag mindenfajta segítséget is.


Ajánljuk olvasóinknak azt a korábbi cikksorozatot is, melyben arra hívtuk fel a figyelmet, miért érdemes régóta menhelyen élő, esetleg idősebb állat örökbefogadását is megfontolni. Persze reménykedünk, hogy az akkor bemutatott szőrmókok már mind szerető családra leltek. A széria első része IDE KATTINTVA olvasható, a másodikért pedig IDE KATT. A harmadik rész ITT elérhető, a negyedik pedig ITT. Az utolsó, ötödik epizód ITT olvasható.

Kiemelt képünk illusztráció. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő