4 C
Pécs
szerda, április 17, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldOrigo: Brüsszel hazudott, titokban kötelezővé tennék a kvótát

Origo: Brüsszel hazudott, titokban kötelezővé tennék a kvótát

Brüsszel a korábbi állításaival szemben, valamint annak ellenére, hogy kilenc uniós tagállam, köztük Magyarország nem szavazta meg az ENSZ globális migrációs paktumát, titkokban azon dolgozik, hogy kötelezővé tegye a paktumot – írja az Origo.

Az Európai Bizottság Jogi Szolgálatának egyik dokumentumából kiderül, hogy Brüsszel és a bevándorláspárti politikusok hazudtak, amikor azt állították, hogy az ENSZ-migrációs paktumának nem lesz semmilyen jogi következménye azon tagállamokra nézve, akik elutasították azt – írja az Origo. A dokumentumban – melyet teljes mértékben titokban akarták tartani – arra hivatkoznak, hogy a lisszaboni szerződés kimondja: az uniónak figyelembe kell vennie az ENSZ keretei között elfogadott célkitűzéseket.

A tanulmányban kimondják, hogy 2017-ben az uniós tagállamok aláírtak azt a dokumentumot, amelyben támogatták a globális migrációs paktum kidolgozását. Csakhogy a paktumra Magyarország és 8 másik uniós ország is nemmel szavazott tavaly decemberben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hétfői brüsszeli külügyminiszteri értekezleten mindenképpen napirendre akarja vetetni ezt a kérdést, és választ vár arra, hogyan lehetséges, hogy kötelezővé akarják tenni a Magyarország által elutasított migrációs kvótát.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

további hírek