Talló: a bányászok többet érdemelnek

Tiszteletből, megbecsülésből, egészségtámogatásból, s nem utolsósorban anyagi megbecsültségből is többet érdemelne az a még élő több ezer magyar bányász, akiket az előző kormány megpróbált nehéz helyzetbe hozni – mondta Talló Zoltán, az újonnan, Pécsett alakult érdekvédelmi szervezet elnöke egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

hirdetés

A Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületének elnöke figyelmeztetett rá: ha a kormány nem vonja vissza a Gyurcsány-kabinet 2007-ben elfogadott rendeletét, akkor 2011 januárjától több tízezer forinttal rövidítenek meg minden egyes bányászt.

A Pécsett élő több mint ezer egykori dolgozó egyike elmondta: a döntéshozókon keresztül szeretnék elérni, hogy térjenek vissza a bányász egészségkárosodási járulék számításának korábbi módszerére. Azért is harcol a szervezet, hogy állítsák vissza az egykori vájárok erkölcsi megbecsülését azzal, hogy a járadékosokat kiemelik a szociális segélyezettek köréből – tette hozzá Szemán István alelnök.

Az egykori nehézipari dolgozók azért hozták létre az egyesületet, mert úgy látják, hogy a pécsi és a baranyai bányászok érdekképviselet nélkül maradtak. „A bányász szakszervezet kiegyezett a politikával. A vezetés a bányászok megkérdezése nélkül, érdekeiket figyelmen kívül hagyva pozícionálja magát” – utalt Szemán István arra, hogy a bányász szakszervezet nyíltan kiállt az MSZP mellett az önkormányzati választások előtti kampányban.

A Pécs TV Szemán Istvánnal készített beszélgetéséért KLIKK IDE!

A tagok vallják, hogy ideje saját kezükbe venniük sorsukat, valós keretek között felkarolniuk a korábbi bányászok problémáit. Nem tűrik tovább, hogy ellenük és nélkülük hozzanak jogszabályokat, és így utólag semmissé tegyék szerzett jogaikat – derült ki Talló Zoltán szavaiból.

Az egyesületnek három fő célkitűzése van: egyrészt a járadékkal kapcsolatos rendszert szeretnék fenntartatni a jövőben is, nyilvánosságra akarják hozatni a volt uránbányászok egészségkárosodására irányuló vizsgálatok anyagát, s megismertetnék a fiatalokkal az egykori bányászat hagyományait, kultúráját.

Sarkadi Gábor, a Szövetség Pécs Városáért (SZPV) frakcióvezetője a következő sajtóközleményben reagált a fentiekre:

“A Szövetség Pécs Városáért Egyesület (SZPV) meglepődve értesült a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete mai sajtótájékoztatóján elhangzottak alapján, a bányászok érdekeit semmibe vevő állapotokról.  Egyesületünk értetlenül áll az előtt a tény előtt, hogy a bányászok érdekképviselete ennyire aktivitását vesztett. Persze, ha Pécsett is nem a politikai szövetségkötésekre helyeznék a hangsúlyt, akkor nyilván több idő jutna az érdekképviseletre is.

Az SZPV tagsága támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja a bányászokat, akik nem mindennapi körülmények között, sokszor egészségük elvesztése, életük kockára tevése árán végezték munkájukat. Felszólítjuk a döntéshozókat, hogy a bányászok által kivívott társadalmi megbecsülést és szerződést tartsák be! Jogosan szerzett juttatásaikat ne degradálják szociális könyöradománnyá.

A bányászoknak valóban jó szerencsét kívánunk!

Pécs, 2010. szeptember 23.

Sarkadi Gábor
SZPV elnöke