„A lányok, a lányok, a lányok angyalok…!”

December 26-án, hétfőn délután három órakor és este hétkor Kálmán Imre: Csárdáskirálynő című nagyoperettjével lépnek színpadra a Pécsi Nemzeti Színház művészei.

hirdetés

A színészek Méhes László rendezésében három felvonásban adják elő az ismert darabot. A mű a múlt század elején az első igazi sikert hozta el a zeneszerző Kálmán Imre számára. A bécsi bemutató után a Csárdáskirálynő hatalmas sikert aratott szerte a monarchiában, népszerűsége azóta is töretlen.

Az ifjú Edvin herceg beleszeret a Pesti Orfeum ünnepelt primadonnájába, Vereczki Szilviába. A nemesi család azonban ellenzi a kapcsolatot: Edvinre Bécsben vár a szülők által kiválasztott Stázi hercegnő is. Ezért a herceg anyja, Cecília hercegnő fia után utazik, hogy hazavigye őt. Ám az Orfeum tagjai felismerik Cilikét, a hajdani Csárdáskirálynőt…

A szerelem beteljesüléséhez vezető utat megannyi titkolózás, félreértés, kacagtató helyzet és dialógus kíséri: miközben Edvin és Szilvia kapcsolatukért küzd, a többi szereplő is belegabalyodik a szerelmek és rejtelmek szövevényébe.

A népszerű operett kevesebb, mint négy év múlva ünnepli bemutatásának századik évfordulóját. Az eltelt évtizedek során egyre több – és egyre fiatalabb – rajongókat szerzett magának helyzetkomikumával és örökzöld dalaival, mint a „Jaj, cica eszem azt a csöpp kis szád…”, vagy az „Álom, álom, édes álom…”. Hétfőn többek között olyan ismert színészek öltik magukra a szerepeket, mint Bukszár Márta, Ottlik Ádám, Stenczer Béla, vagy Stubendek Katalin.

Czimermann Zsuzsanna írása