Vízórák miatt kiált az LMP és az Arkangyalok

Azt szeretné elérni a Lehet Más a Politika pécsi közgyűlési frakciója és a Szent Mihály Arkangyal Asztaltársaság, hogy a jövőben ne kelljen fizetniük a társasházban élőknek a mellékvízmérők cseréjéért. A Tettye Forrásház szerint, ha van hitelesített mellékmérő, akkor törvény mondja ki, hogy a fogyasztónak kell fizetnie.

hirdetés

Az asztaltársaság szerint a családi házakban élőkkel szemben hátrányosan érinti a társasházakban élőket a vízszolgáltató egyik eljárása. Szerintük diszkrimináció, hogy a mellékvízmérők cseréjéért, hitelesítéséért hatévente fizetniük kell a lakástulajdonosoknak, míg a családi házakban élőknél az egyetlen mérő, a főmérő cseréjét ingyen elvégzi a szolgáltató.

Mint azt az LMP városi képviselője, Keresztes László Lóránt (második képünkön balra)egy szerdán rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a párt a közgyűlésen szeretné elérni, hogy módosítsák a Tettye szolgáltatási szerződését, s tegyék ingyenessé a mellékmérők cseréjét is.

A Szent Mihály Arkangyal Asztaltársaság ügyvivője, a tájékoztatón szintén jelen lévő Váczi Márk (második képünkön jobbra) szerint a társaság feladata lenne, hogy a szolgáltatáshoz szükséges eszközök rendelkezésre álljanak. Mint jelezte, az áramszolgáltató is maga biztosítja a mérőórákat, s gondoskodik azok cseréjéről.

Keresztes hozzátette: tudomása szerint a Tettye sikeresen és egyre hatékonyabban működik, így meglátása szerint nem jelent vállalhatatlan pluszterhet a cégnek az eljárás megváltoztatása. A társaság jó működéséből így a pécsiek is profitálhatnának valamit, tette hozzá.

Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. sajtóreferense megkeresésünkre elmondta: a társasházakban élőknek nem kötelező lakásonként mellékvízmérőt felszereltetniük, mivel jogszabály szerint a többlakásos ingatlanok esetében is a ház főmérője alapján kell elszámolniuk. Amennyiben az elszámolás megkönnyítésére a lakóközösség tagjai saját órákra tartanak igényt, amelyek alapján a szolgáltató számláz is, a hatévente esedékes cseréről a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk a saját költségükön.

A szóvivő hozzátette: a szolgáltatási pont a főmérőig tart, addig a pontig pedig gondoskodnak is az ingyenes óracseréről. A ház belső vízhálózatára szerelt mellékmérők azonban a fogyasztók tulajdonában állnak, így az ő felelősségük a mérők megfelelő állapotának, karbantartásának, hitelesítésének biztosítása.