„Az összefogásban van az erőnk”

A pécsi országgyűlési képviselők egy évéről szóló sorozatunkban ezúttal az iskolaigazgatóból parlamenti honatyává vált dr. Hoppál Péter számol be, aki az Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságban, valamint a Nemzeti Összetartozás Bizottságában is dolgozik. Szerinte Pécs sikereinek kulcsa a fideszes országgyűlési képviselők összefogása.
– A kulturális fővárosi program sikerre vitele talán a legjelentősebb eredmény, hiszen korábban nem állt túl fényesen, s megítélése sem volt pozitív sem a szélesebb társadalom, sem a szakma, sem a pécsiek körében. Ám azzal, hogy Páva Zsolt civil programpályázatot hirdetett, majd az utolsó pillanatban elindult az „Irány Pécs!” kampány, a megnyitón pedig több tízezren vettek részt, új pályára állt a program: jó időben sikerült a helyes irányba fordítani – mondta Hoppál Péter, hozzátéve: az EKF keretében létesülő beruházások is azt mutatják, hogy sikeres volt Pécs kulturális pozicionálása. Mindez a szakemberek, a pécsiek és az új politikai vezetők együttműködésének közös sikere.

hirdetés

Szerinte elég a még épülő, ám már a Gyugyi-gyűjteménynek, a Bóbitának és az új Galériának otthont adó Zsolnay Kulturális Negyedre gondolni, amely hamarosan megtelik élettel, vagy a Kodály Központra, amelyről eddig csak szuperlatívuszokban szóltak a szakmabeliek, a világsztárok.

Hoppál Péter elmondása szerint az erejük az összefogásban van: a négy pécsi fideszes parlamenti képviselő és Páva Zsolt polgármester együttműködése rendkívül fontos a pécsi ügyek előrevitelében, s minden gátat lebontanak. Így nagy eredmény, hogy a Kodály Központ lesz az első vidéki kulturális intézmény, ami rövidesen állami fenntartásba kerül. Mint mondta, a korábbi nyolc évben kommunikációs kormányzás zajlott, számos ügyet a kormány magához vont, s kevesebb döntést hozott a parlament, ám most ez megváltozott.

– Rapidtempóban dolgozik az Országgyűlés, egy év alatt 200 törvényt alkottunk, közöttük a 20 éve várt új Alaptörvényt. Megszületett a kettős állampolgárságról szóló törvény, visszaadtuk a magánnyugdíj-pénztári bevételeket az embereknek. Bevezettük a családi adókedvezményt, megemeltük a gyes és a gyed időtartamát, módosítottuk az adótörvényeket, ennek köszönhetően 500 milliárd forint maradhat a családok zsebében, s csökkentettük a vállalkozások terheit is. A következő időszak feladata lesz az oktatási rendszer és az egészségügy átalakítása, illetve az Alkotmányhoz kötődő sarkalatos törvények megalkotása. És nem kell elfelejteni azt sem, hogy 53 százalékról 83 százalékra emelte az államadósságot az előző szocialista kabinet, ez pedig nem teszi lehetővé azt, hogy a magyar állampolgárok egyharmada tartsa el a többit. A munkaképes embereknek dolgozniuk kell, így a foglalkoztatáspolitikában is változások következnek.

Mint mondta, jelentős eredmény az is, hogy negyvenévnyi munkaviszony után nyugdíjba mehetnek a nők, s kezdeményezésükre sikerült elérni azt is, hogy a bányászokat nem érinti majd az a szabályozás, amellyel a korkedvezménnyel nyugdíjba vonult 57 év alattiakat szeretnék a munka világába visszavezetni.

A képviselő részt vett a Világörökségi törvény munkájában is, melynek célja, hogy hazánk világörökségi értékeinek megóvását törvényben is szabályozzák, s ezzel lehetőség nyílhat arra, hogy így a nyolc magyar világörökségi helyszín (köztük Pécs) működtetői jogi személyként hazai és uniós pályázati forrásokat érjenek el, valamint költségvetési támogatásban részesüljenek.